Marine verantwoordelijk voor veiligheid koopvaardij

MarineBeveiligenKoopvaardij

EVO dringt aan op flexibelere inzet mariniers

De PvdA zet een streep door de poging van het kabinet om een wet te introduceren die gewapende, private bewakers op Nederlandse koopvaardijschepen legaliseert. Tweede Kamerlid Sultan Günal-Gezer (PvdA) zegt dit op NU.nl. Verladersorganisatie EVO is al langer sceptisch over het legaliseren van private beveiligers, in plaats daarvan moet het kabinet de inzet van mariniers flexibiliseren.

Volgens EVO, belangenbehartiger van 20.000 handels- en productiebedrijven, is de inzet van teams mariniers op koopvaardijschepen, zogenoemde ‘vessel protection detachments’, nu nog aan te strenge voorwaarden verbonden.

Voorwaarden
Volgens de regels van het ministerie van Defensie moeten minimaal elf mariniers, plus ondersteuning, mee aan boord van schepen. Volgens EVO moet per situatie gekeken worden hoeveel mariniers en ondersteuning strikt noodzakelijk zijn. Ook vinden veel bedrijven de aanvraagtermijn voor de inzet van een team mariniers te lang en de kosten voor de inzet te hoog. Als de inzet van private bewakers verboden blijft en de inzet van mariniers niet flexibel genoeg is, leidt dit er volgens EVO toe dat sommige transporten niet beveiligd kunnen worden.

PvdA
Met het standpunt van de PvdA lijkt een meerderheid van de Tweede Kamer nu tegen de inzet van private, gewapende beveiligers op koopvaardijschepen te zijn. EVO blijft bijdragen aan het vinden van een werkbare oplossing die de veiligheid van de bemanning op koopvaardijschepen garandeert en de oplossing voor piraterij snel dichterbij brengt.

Meer… EVO