Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

Marineschip lanceert raketten

De Koninklijke Marine traint vandaag voor de Noorse kust de tactische inzet van verschillende grote wapensystemen. Zo vuurde Zr. Ms. De Zeven Provinciën luchtverdedigingsraketten af van het type Sea Sparrow in een realistisch ‘train as you fight’-scenario.

Met deze training is de marine voorbereid op inzet in het hogere geweldspectrum. De zogenoemde Above Water Warfare Live Firing Exercise is een grootschalige tactische training, waarbij marineschepen oefenen hoe en op welk moment zij het beste hun wapenarsenaal in kunnen zetten.

Op elk moment inzetbaar
In het oefenscenario wordt een realistische conflictsituatie met een geweldescalatie nagebootst. De commandant van het schip reageert op dit scenario zoals hij in het echt ook zou handelen. Aan de oefening nemen Zr. Ms. De Zeven Provinciën, Zr. Ms. Van Speijk en Zr. Ms. Holland deel.

Geslaagde lancering

Geslaagde lancering. Foto: Ministerie van Defensie

“Het doel van deze oefening is om het materiaal en de bemanning dusdanig te trainen dat ze op elk moment gereed en inzetbaar zijn bij maritieme conflictsituaties”, legt commandant van De Zeven Provinciën, kapitein-luitenant-ter-zee Ruud Schoonen, uit. “Defensie moet het hoofd kunnen bieden aan mogelijke grootschalige en extreme situaties die de samenleving kunnen ontwrichten, zowel op Nederlands grondgebied zoals tijdens de Nuclear Security Summit, als in het buitenland. Onze fregatten zijn uitermate geschikt om op deze manier te worden ingezet. Maar dit moet wel worden getraind.”

Meer… Defensie