Marineschip onderschept 2000 kilo cocaïne

  • binnenland

Het marineschip Zr.Ms. Groningen heeft 2000 kilo onderschept op een vissersschip in het Caribisch Gebied. Het vissersschip werd gespot door een Amerikaans patrouillevliegtuig, waarop Zr.Ms. Groningen koers zette naar het schip.

De zoektocht op de boot werd bemoeilijkt toen de motor van de vissersboot uitviel en het schip water maakte. Hierdoor kwam er grote tijdsdruk op de zoektocht. Na ongeveer tien uur zoeken, vond het boardingteam uiteindelijk een verborgen compartiment met daarin 2000 kilo cocaïne. De cocaïne en de vijf opvarenden zijn hierop overgedragen aan de Amerikaanse kustwacht. De vissersboot is gezonken.

Eerdere drugsvangsten
Begin deze maand verstoorde het patrouilleschip Zr. Ms. Groningen een drugstransport waarbij 300 kilo cocaïne naar de zeebodem verdween. In augustus onderschepte Zr.Ms. Groningen 125 kilo harddrugs en in juli 128 kilo harddrugs. De laatste keer dat een marineschip een onderschepping deed van meer dan 1000 kilo cocaïne was in 2013 door Zr.Ms. Amsterdam.

Zr.Ms. Groningen vaart momenteel als stationsschip in het Caribisch Gebied
Naast maritieme presentie bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiertoe wordt het schip ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. Voor counterdrugsoperaties buiten de territoriale wateren heeft Zr.Ms. Groningen een zogenoemd ‘Law Enforcement Detachement’ (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord. Dit team voert de boardings uit.

drugsvangst-vissersboothje-2000-kilo-cocaine-zr-ms-groningen

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten