Marineschip terug van counterdrugsoperaties

zr-ms-friesland-in-caribische-wateren-foto-ministerie-van-defensie

Opgewacht door familie, vrienden en collega’s liep Zr.Ms. Friesland vanochtend de thuishaven van Den Helder binnen. De afgelopen vier maanden voer het marineschip als stationsschip voor de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied.

Naast maritieme presentie, bestaat de belangrijkste taak van het stationsschip uit het uitvoeren van counterdrugsoperaties. Hiervoor werd Zr.Ms. Friesland de afgelopen maanden dan ook veelvuldig ingezet. Zowel voor de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht Caribisch Gebied. En met succes. Want in mei onderschepte het marineschip 1.600 kilo marihuana en in maart schreef het schip een drugsvangst van 1.453 kilo cocaïne op zijn conto. Ook voerde de Friesland vier reddingsoperaties uit. Zo werden in maart twee opvarenden gered van een zinkende speedboot en werd bij de noordkust van Curaçao een te water geraakte visser geborgen. Nabij de Saba-bank hield het schip een illegale visser aan, waarbij 500 kilo illegaal gevangen haai werd aangetroffen. Tijdens de hele inzetperiode in het Caribisch Gebied was een Belgische Alouette helikopter aan boord geëmbarkeerd.

Zr.Ms. Friesland is een van de vier nieuwe flexibel inzetbare patrouilleschepen, de zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels, van de marine. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding.