Marineschip vertrekt voor counterdrugsoperaties

Zr Ms Groningen

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen vertrekt maandag 28 april naar het Caribisch gebied. Het marineschip komt naar verwachting op 19 mei aan op Curaçao en zet zich daar in voor counterdrugsoperaties en kustwachttaken.

Zr.Ms. Groningen zet eerst koers richting Lissabon. In Lissabon oefent het patrouilleschip met de Europese counterdrugsorganisatie Maritime Analysis and Operations Centre-Narcotics (MAOC-N). Deze organisatie is een samenwerkingsverband van 7 Europese landen en is in 2007 opgericht om de strijd aan te gaan met drugstransporten langs de Europese en West-Afrikaanse kusten.

Na Lissabon zet het marineschip koers naar Kaapverdië. Het MAOC-N, de lokale Kustwacht en Zr.Ms. Groningen oefenen hier samen het enteren van verdachte schepen. Kaapverdië ligt op een strategische positie op de drugssmokkelroute van Zuid-Amerika naar Afrika ook wel Highway 10 genoemd omdat het op de 10e breedtegraad ligt, het kortste oversteekpunt.

Zr.Ms. Groningen is een van de 4 nieuwe flexibel inzetbare patrouilleschepen, de zogenoemde Oceangoing Patrol Vessels, van de marine. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken: van kustwachttaken, rampenbestrijding, counterdrugsoperaties tot piraterijbestrijding.

Meer… RVD