Marineschip Zr.Ms. Groningen onderschept 400 kilo cocaïne

Het patrouilleschip Zr.Ms. Groningen heeft 400 kilo cocaïne onderschept. Dit gebeurde bij de Bovenwindse Eilanden St. Maarten, St. Eustatius en Saba. Het stationsschip in de West voert daar momenteel operaties uit voor de Kustwacht Caribisch Gebied.

Het patrouillevliegtuig van de Kustwacht, de Dash 8, observeerde een verdacht vaartuig waarvan de bemanning een lading overboord zette. Daarop werd de boordhelikopter van de Groningen, de NH90, gelanceerd om de exacte locatie van de lading vast te stellen. De FRISC, het snelle onderscheppingsvaartuig van de Groningen, is vervolgens naar deze locatie gevaren om de lading aan boord te nemen. Het bleek om cocaïne te gaan, die goed was verpakt en verzwaard, zodat deze moeilijk traceerbaar was in zee. De drugs is overgedragen aan de autoriteiten op St. Maarten.

Zr.Ms. Groningen patrouilleert met de maritieme helikopter NH90 in het Caribisch gebied. Daarnaast heeft het schip ook de beschikking over het onderscheppingsvaartuig FRISC. Na de inzet van het schip voor de Kustwacht zal het volgende week deelnemen aan de jaarlijkse orkaannoodhulpoefening bij de Bovenwindse Eilanden.