Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt maandag naar Cariben

Het Marineschip Zr.Ms. Holland vertrekt op paasmaandag vanaf Den Helder naar het Caribisch Gebied. Het schip lost Zr.Ms. Van Speijk af als stationsschip en zet zich de komende maanden in voor counterdrugsoperaties, kustwachttaken en eventuele humanitaire hulpverlening.

Het patrouilleschip kampte recentelijk nog met een defecte watermistinstallatie. De onvolkomenheden kwamen in oktober 2017 aan het licht tijdens live-tests. Scheepsbouwer Damen, de Directie Maritieme Instandhouding en de eigen bemanning werkten de afgelopen maanden met man en macht aan het herstel. En met succes! Op 15 maart, sneller dan verwacht, werd Zr.Ms. Holland officieel weer zeewaardig bevonden.

Zr.Ms. Holland is tijdens haar rol als stationsschip in de het Caribisch Gebied uitgerust met 2 snelle FRISC-rubberboten, een maritieme NH-90 gevechtshelikopter en een scheepsboardingteam. In het Caribisch gebied ondersteunt het boardingteam van de Kustwacht het schip tijdens kustwachtoperaties en bij drugsbestrijdingsoperaties krijgt het patrouilleschip ondersteuning van een boardingteam van de Amerikaanse kustwacht.

Het schip lost het M-fregat Zr.Ms. van Speijk af. Dat marineschip keerde halverwege maart terug in de thuishaven van Den Helder, nadat de bemanning in het Caribisch Gebied twee keer een grote lading cocaïne wist te onderscheppen. De eerste buit betrof 550 kilo cocaïne op een go-fast. De tweede buit van 1.600 kilo cocaïne vond plaats op oudejaarsdag en was verstopt op een Tanzaniaans gevlagd koopvaardijschip. De bemanning redde ook 9 opvarenden van een Panamees schip uit de Caribische zee.

Related news

List of related news articles