Marineschip Zr.Ms. Johan de Witt weer thuis na Joint Warrior

Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Johan de Witt van de Koninklijke Marine is weer terug in haar thuishaven Den Helder. Het schip is 3 weken op zee geweest voor de grote oefening ´Joint Warrior´. De oefening speelde zich in de wateren ten westen van Schotland af en duurde 2 weken. Er deden 13 landen aan mee. Nederland leverde mariniers, Zijner Majesteits schepen Johan de Witt, De Ruyter, Friesland, Van Speijk, Zeeleeuw en 2 Cougar-transporthelikopters van het Defensie Helikopter Commando.

View on Twitter.

“We oefenen het omgaan met realistische dreigingen. Internationale samenwerking staat voorop.” Zo verklaart Commander Netherlands Maritime Force commandeur Huub Hulsker de deelname aan Joint warrior, die op 30 maart begon.

Hulsker betitelt oefeningen als deze als “uitermate belangrijk.”

Hulsker: “De focus voor de Nederlandse krijgsmacht ligt voornamelijk op het amfibisch optreden. In 2020 leidt Nederland namelijk de amfibische taakgroep, een onderdeel van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO.”

Dreigingsscenario’s

Joint Warrior biedt de kans grootschalig verschillende dreigingsscenario’s in internationaal verband te oefenen. Zo opereert het Nederlandse 21 Raiding Squadron vanaf het Britse marineschip RFA Lyme Bay. Zr. Ms. Johan de Witt vaart met Belgische eenheden van het Special Operations Regiment aan boord.