Navingo Career

Jouw vernieuwde platform voor vacatures en nieuws uit de sector.

VIDEO: Zr.Ms. Van Amstel redt weer migranten op zee

Het multipurposefregat Zr.Ms. Van Amstel, dat momenteel opereert in de Frontex operatie Triton, heeft afgelopen woensdagavond wederom 244 migranten van een zinkend schip gehaald. Het bootje in nood was gespot door een Italiaans Maritime Patrol Aircraft op 80 mijl ten zuidwesten van Griekenland. De Van Amstel kreeg hierop van Frontex opdracht om naar de locatie op te stomen, om de opvarenden te redden.

Meisje geboren
Op 16 juni om 19:30 uur maakte de commandant van Zr.Ms. Van Amstel, kapitein-luitenant ter zee Dick van der Neut bekend dat in positie 36°38’11N 014°37’45E,  bij aanwijzing log 1329,8, een meisje is geboren. Haar naam is ‘Gelila’, wat volgens haar Eritrese moeder betekent ‘from the ocean’. Het kindje is fragiel, maar moeder en kind maken het goed. De in totaal 441 migranten zijn vanochtend in Trapani op West-Sicilië afgezet.

Op het moment dat de opdracht binnenkwam, was Zr.Ms. Van Amstel onderweg naar Italië. Daar zou het schip de 197 migranten afzetten die ze een dag eerder op 75 mijl ten zuidwesten van Kreta hadden gered. Het marineschip zette direct met hoge vaart koers naar de opgegeven locatie. Daar aangekomen voerde de Van Amstel eerst een verkenning uit met de speciaal daarvoor meegenomen drone om een goed overzicht van de situatie te krijgen. Daarna werden de 244 opvarenden (181 mannen, 23 vrouwen, waarvan een aantal zwanger, en 40 kinderen) met de RHIB’s overgebracht naar het fregat. Uit gesprekken met de migranten bleek het scheepje 18 dagen geleden te zijn vertrokken en heeft enkele tussenstops gemaakt om mensen op te pikken. Van de groep die al 18 dagen aan boord zat, zijn er vier in de noodziekenboeg opgenomen met uitputtings- en uitdrogingsverschijnselen. Zij hebben medische verzorging gekregen. Het migrantenscheepje is na de reddingsactie gezonken.