Maritiem festival in Oostende

Naar jaarlijkse traditie organiseert de Vlaamse havenstad Oostende van 25 tot en met 28 mei het maritieme festival Oostende voor Anker. Dit festival van de klassieke scheepvaart is een hoogtepunt voor scheepsbemanningen, kapiteins en liefhebbers van houten schepen. Je leert er meer over het maritieme verleden van onze Noordzeekust, doorspekt met stoere zeemansverhalen. Vorige jaren zorgde het gastland van dienst eveneens voor het thema van het festival. Dit jaar besloot Oostende voor Anker het over een heel andere boeg te gooien en koos het festival de fantasiewereld van de stripverhalen van Kuifje als thema.

In 2007 staat heel Vlaanderen in het teken van deze stripheld en zijn geestelijke vader Hergé. Ook Oostende kan niet achter blijven, tijdens de zomermaanden kun je er onder andere genieten van een musical en een tentoonstelling over deze stripheld. De beste vriend van onze reporter Kuifje en zijn hond Bobby is niet toevallig Kapitein Haddock. Kuifje beleefde heel wat avonturen op (en onder) zee. Striptekenaar Hergé vertaalde deze avonturen in mooie prenten met havenzichten, zeeschappen en schepen. Het zijn deze prenten waar de organisatoren van Oostende voor Anker zich door lieten inspireren.

Kuifjepaviljoen
Op het stationsplein van Oostende komt er een heus Kuifjepaviljoen met grote witte tenten waarin je grote panelen met verschillende afbeeldingen van Kuifje te zien krijgt. Herinner je je de stoomtrawler Sirius, het fregat de Eenhoorn of de haakvormige eenmansduikboot nog? Op het stationsplein van Oostende zul je ze allemaal kunnen bewonderen.

Honderden historische schepen
Verder zal de haven van Oostende bezet worden door meer dan honderd historische schepen. Brikken, driemasters, tweemasters, fregatten en kits, ze zullen allemaal drie dagen lang aanmeren in Oostende. De schepen komen uit alle windhoeken. Historische pareltjes uit ondermeer Nederland, Polen en Groot-Brittannië zullen er te bewonderen zijn.

Klein maar fijn
De vloot onder de vlag ‘klein maar fijn’ zal uit ongeveer 120 oude werkboten bestaan, zoals sleepboten, havenboten, boeienleggers en vletten. Ook liefhebbers van jachten komen aan hun trekken in de Oostendse haven met een grote collectie luxe moter- en zeiljachten uit de jaren ’20 tot ’60.

Aan land
Ook aan land zal er heel wat te beleven zijn. Verspreid over Oostende zullen er 80 muziekoptredens van verschillende genres plaatsvinden. Je zult er bijvoorbeeld kunnen genieten van de typische shantiegroepen die bekende en minder bekende zeemansliederen brengen. Voor de kinderen voorziet Oostende animatie met verrassingsacts. Op het St.- Petrus- en Paulusplein kun je maritieme spulletjes op de kop tikken op de Boat Jumble of maritieme rommelmarkt. Tenslotte zul je er kunnen genieten van talloze tentoonstellingen over de zee en de scheepvaart. Oostende zal je in mei drie dagen lang onderdompelen in de maritieme sfeer!

Praktisch
Oostende is makkelijk bereikbaar met de trein en de kusttram. Het stadsbestuur wil de stad in de mate van het mogelijke verkeersvrij houden, dus verplaatsingen maak je best met de Stadsbus of Centrumbus. Voor het volledige programma surf je naar www.oostendevooranker.be. Voor hotels in Oostende of een arrangement ‘Oostende voor Anker’ moet je op www.toerisme-oostende.be zijn.

Bron: Oostende voor Anker, 19-03-2007;