Maritiem kenniscentrum opent deuren

Op het marinehaventerrein in Den Helder is vandaag de Nederlands-Belgische Operationele School geopend. Dit binationale kenniscentrum verzorgt jaarlijks 170 verschillende maritieme opleidingen voor 2.500 tot 3.000 militairen uit binnen- en buitenland.

De school biedt veel moderne faciliteiten, waaronder een grote multifunctionele ruimte. Cursisten kunnen daar op de vloer tactische scenario’s uitwerken of de ruimte gebruiken als auditorium voor het nabespreken van oefeningen. Het vertrek inrichten als een heus commandocentrum behoort ook tot de mogelijkheden. Met alle geavanceerde informatie- en communicatiemiddelen is deze Joint Operations Room gelijk aan die op een amfibisch transportschip zoals Zr. Ms. Johan de Witt. Over enige tijd krijgt de school ook een aantal simulators van diverse typen Nederlandse en Belgische marineschepen.

Naast Nederland en België, leveren ook Duitsland en het Verenigd Koninkrijk een deel van de bijna 140 instructeurs. De cursisten komen onder anderen uit Australië, Canada, Indonesië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Zij krijgen les samen met het Nederlands en Belgisch marinepersoneel in opleiding.

Meer… Defensie