Maritiem Kwartier Festival tijdens Wereldhavendagen

  • binnenland

Bezoekers ervaren de haven uit vervlogen tijden
Terwijl moderne zeeschepen op de Nieuwe Maas varen ontdekken bezoekers de maritieme wereld van vroeger tijdens het Maritiem Kwartier Festival van het Maritiem Museum aan de Leuvehaven. Ze zoeken hun weg over de kades en steigers tussen de stoom van de draaiende scheepsmotoren. Ze verheffen hun stem om boven de scheepstoeters en de geluiden van de ambachtslieden uit te komen, die aan het smeden en timmeren zijn. En ruiken de pek en olie van de historische schepen, die voor dit weekend extra zijn gesmeerd. Jong en oud kan een visje komen eten, oude ambachten bekijken en meevaren met de waterbus in een haven vol historische schepen en kranen. Ze dromen weg in de Arc van Frans van der Horst, delen hun dromen op schildersdoek of met de acteurs van theater Minnekus. Voor de lekkere trek worden er naast visjes gebakken, boterbabbellaars gemaakt en ook de poffertjeskraam ontbreekt niet. Het Maritiem Museum is tijdens de Wereldhavendagen gratis toegankelijk.

Droom weg bij de historische schepen
Reis terug in de tijd en stap aan boord van onze topcollectie historische schepen en kranen. Aan onze gastensteiger liggen bijzondere schepen zoals de vislogger Balder, de Katwijker, de Zalmschouwen, motorschip Jansje en bergingsvaartuig RV29. En mis de overslag demonstratie niet.

Droomhaven
Droom weg in de wonderlijke ontmoetingsinstallatie van Frans van der Horst. Deel je ideeën op schilderdoek of ruil je dromen met de acteurs van theater Minnekus.

Ambachten van weleer
Maak op de kade kennis met ambachten uit de haven van vroeger, zoals smeden, hout buigen, tin gieten, koper slaan, glas graveren, klompen maken, boterbabbelaars bakken, hindelopen en mosterd maken.

Varen in het klein
Een schip door de haven manoeuvreren is niet makkelijk. Met modelbootjes ervaren kinderen hoe het is om een schip te besturen.

Studiebollen
Op zaterdag tussen 14.00 en 16.30 uur geven promovendi van de Erasmus Universiteit in de vuurtoren op de kade een kijkje achter de schermen van hun onderzoek over de haven.

Bezoek de Koningspoort
Kom langs bij scheepshelling Koningspoort aan de Oude Haven. Op zaterdag 5 september kun je hier bovendien alles leren over het restaureren van historische schepen van meester-restaurateur Bart Vermeer en zoon. Of meld je aan voor de workshops touw splitsen en smeden (aub vooraf reserveren via www.maritiemmuseum.nl).

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten