Maritiem Museum Rotterdam. Foto, Theo de Man.

Maritiem Museum moet afscheid nemen van personeel

Het Maritiem Museum Rotterdam moet door de coronacrisis noodgedwongen reorganiseren en afscheid nemen van 11 medewerkers. Dat is ongeveer 14 procent van het vaste personeel. Door de crisis kan het museum tot dit moment een beperkt aantal bezoekers in het museum ontvangen en loopt veel inkomsten mis.

Maritiem Museum Rotterdam. Foto, Theo de Man.
Maritiem Museum Rotterdam. Foto, Theo de Man.
Maritiem Museum Rotterdam. Foto, Theo de Man.

Coronacrises heeft grote impact op het museum

Het Maritiem Museum was vanwege de coronacrisis afgelopen voorjaar elf weken gesloten. Vanwege de veiligheidsmaatregelen kan het sinds de heropening in juni een beperkt aantal bezoekers verwelkomen. Vele activiteiten en ontvangsten kunnen niet meer doorgaan, openingen van tentoonstellingen moesten worden uitgesteld en recent is ook het museumcafé tijdelijk gesloten. Afgelopen jaar kochten 192.000 bezoekers een kaartje voor het museum, dit jaar zullen het er naar verwachting nog geen 80.000 zijn. Tegenvallende inkomsten uit entreegelden en horeca met een groot gat in de begroting als gevolg.

Bert Boer, algemeen directeur Maritiem Museum : “De coronacrisis heeft de culturele sector hard geraakt en ook voor het Maritiem Museum zijn de gevolgen groot. Deze storm is nog niet voorbij en daarom moeten we kritisch naar onze inkomsten en uitgaven kijken en scherpe keuzes maken. Met pijn in het hart moeten we afscheid nemen van betrokken, ervaren en getalenteerde collega’s.”

Sociale regeling

Naast het ontslag van vaste medewerkers, neemt het museum ook afscheid van oproepkrachten en enkele medewerkers waarvan tijdelijke contracten aflopen. Voor de vaste medewerkers die nu noodgedwongen moeten vertrekken is er een sociale regeling opgesteld ter begeleiding naar nieuw werk.

Museum zet alle zeilen bij

De beslissing valt het museum zwaar en is in nauw overleg met de raad van toezicht en de ondernemingsraad genomen. De afgelopen tijd maakte het Maritiem Museum gebruik van verschillende landelijke en lokale noodregelingen zoals de NOW, een bijdrage van het Kickstarterfonds en een noodfonds van de gemeente Rotterdam. Daar is de directie van het museum zeer dankbaar voor. Voor een gezonde bedrijfsvoering voor de langere termijn is dat echter onvoldoende en is een reorganisatie onontkoombaar.