Maritiem Museum opent debat over Maritieme Canon

In navolging van de Canon van Nederland opent het Maritiem Museum Rotterdam op 30 oktober om 20:00 uur het debat over zijn Maritieme Canon. Onder leiding van prof. dr. James Kennedy, een van de meest vooraanstaande historici op het gebied van de Nederlandse geschiedenis, debatteren maritiem-historici, canoncritici en de onderwijswereld over de samenstelling en inhoud van deze Maritieme Canon. Pas na het debat wordt de canon definitief vastgesteld.

Kunnen we de Maritieme Canon opvatten als kritiek op de Canon van Nederland? Waarom komen er geen zeeslagen in deze Maritieme Canon voor? En waarom is Michiel de Ruijter niet als venster opgenomen? Dit is slechts een greep uit de vele vragen die het kritische publiek tijdens het debat ongetwijfeld zal afvuren op de samenstellers van deze Maritieme Canon. Kortom: een avond waarop geschiedenis wordt geschreven.

De geschiedenis van de scheepvaart ligt ten grondslag aan de maatschappelijke en economische ontwikkeling van ons land. Het Maritiem Museum Rotterdam koestert dit maritieme erfgoed en stelt zich ten doel deze over te dragen aan een breed publiek en toekomstige generaties, maar in het bijzonder aan het onderwijs. Vanuit deze missie initieerde het museum, geheel volgens de formule van de Canon van Nederland, de samenstelling van de Maritieme Canon: een overzicht van 50 kenmerkende themas in de Nederlandse maritieme geschiedenis van de prehistorie tot nu. Een commissie bestaande uit maritiem-historici van onder andere musea en universiteiten, stelde de Canon onder leiding van het Maritiem Museum samen. Tijdens het debat zal de canon voor het eerst gepresenteerd worden aan publiek. De Maritieme Canon wordt in juni 2009 gepresenteerd in een speciale publicatie én in een tentoonstelling in het Maritiem Museum Rotterdam.

Wij hopen u bij het debat te mogen verwelkomen.

Datum: donderdag 30 oktober 2008 vanaf 20:00 uur
Gespreksleider: prof. dr. James Kennedy
Locatie: Maritiem Museum Rotterdam, Leuvehaven 1, Rotterdam

Bron: Maritiem Museum, 16-10-2008;