Maritieme geschiedenis in hapklare brokken
Met de opening van de nieuwe tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’ op vrijdagmiddag 26 juni vertaalt het Maritiem Museum Rotterdam wat iedere Nederlander over ons maritieme verleden zou moeten weten. Immers: waar zou Nederland nu staan als De Ruyter, Piet Hein en de Holland-Amerika Lijn er niet waren geweest?
Het Maritiem Museum Rotterdam presenteert de Nederlandse maritieme geschiedenis in hapklare brokken. De nieuwe expositie laat lezen als een geschiedenisboek; van de prehistorische boomstamkano tot de toekomstige Tweede Maasvlakte, en laat zien hoe de scheepvaart de grondslag legde voor onze cultuur. In een maritiem geschiedenis overzicht mag de VOC zeker niet ontbreken, maar ook de Holland-Amerika Lijn, de Rotterdamse havenstaking, de Vikingen en de walvisvangst komen aan bod. En wie scheepslui zegt, zegt dames van lichte zeden, dus zelfs deze zijn niet vergeten in deze expositie die deze zomervakantie een ‘must’ is voor iedere Nederlander.
De parels uit de museumcollectie
Het verhaal wordt geïllustreerd door de parels uit de eeuwenoude collectie van het Maritiem Museum. De basis van de collectie werd in 1852 gelegd door Prins Hendrik (1820-1879) en telt inmiddels meer dan een half miljoen objecten. Door de kwaliteit van deze objecten, die een periode van ruim vijf eeuwen beslaan, behoort het museum tot de top van maritieme musea in de wereld.
Slecht gesteld met geschiedeniskennis
De tentoonstelling ‘Geen zee te hoog’ is gebaseerd op de ‘Maritieme Canon’; een initiatief van het Maritiem Museum. Deze maritieme versie van de ‘Canon van Nederland’ geeft een thematisch overzicht van de 50 belangrijkste momenten in de maritieme geschiedenis. Directe aanleiding voor dit initiatief was de uitkomst van de Geschiedenismonitor van de Volkskrant, het Historisch Nieuwsblad en het tv-programma Andere Tijden. Hieruit bleek dat het slecht gesteld is met de kennis van de vaderlandse geschiedenis onder Nederlanders. Slechts 54% van de Nederlanders kan vertellen welke eeuw bekend staat als de gouden eeuw. Nog minder Nederlanders zullen zich realiseren dat de scheepvaart een essentiële rol speelde in de gouden eeuw en in de algehele ontwikkeling van ons land. Kortom: de hoogste tijd voor een tentoonstelling over de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis.
De Maritieme Canon wordt vanaf 26 juni aan het publiek gepresenteerd middels de website www.maritiemmuseum.nl/maritiemecanon, het boek ‘De maritieme geschiedenis’ dat in de boekhandel te koop zal zijn én deze tentoonstelling.
Bron: Maritiem Museum, 12-06-2009;