Maritieme sector kiest voor Rio de Janeiro, Istanbul en St Petersburg

Bedrijven, overheid en kennisinstituten hebben op 7 november de richting bepaald voor internationale samenwerking met andere, sterk ontwikkelde, maritieme regio’s in de wereld. De focus ligt hierbij niet alleen op versterken van de handelsrelaties, maar ook op het creëren van synergie binnen de gebieden innovatie en human capital. Frank Heemskerk, voorzitter kernteam Export en Promotie van Topsector Water, Renske Peters, programmadirecteur Topsector Water & Water Internationaal – Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Arjen Uytendaal, directeur Nederland Maritiem Land (NML) gaven het officiële startsein voor Maritime Hotspots.

“Als maritieme sector trekken we een gezamenlijk plan. Op 7 november zijn daarvoor de eerste lijnen uitgezet. We willen een intensieve, duurzame relatie opbouwen met de belangrijkste Maritime Hotspots in de wereld. Een relatie gebaseerd op partnerschap, waarbij er een balans is tussen geven en nemen. We willen kennis delen, studenten en ook personeel uitwisselen en innovatieplannen gezamenlijk uitvoeren. En dat is slechts het begin!”, zegt Arjen Uytendaal, directeur van NML. “Op de langere termijn moet Nederland in die regio’s gezien worden als vestigingsplaats voor alles wat met maritieme industrie te maken heeft” – aldus Uytendaal.

Kick-off
Prominenten uit de industrie deelden tijdens de Kick-off Maritime Hotspots hun ervaringen in het zakendoen met de belangrijkste regio’s. Een kleine 200 aanwezigen brainstormden onder leiding van ervaringsdeskundigen in verschillende deelsessies over de te kiezen aanpak voor iedere Hotspot. Uit een lijst van in totaal 11 Hotspots kozen de deelnemers een top 3: Rio de Janeiro, St. Petersburg en Istanbul.

Maritime Hotspots
In een binnenkort te publiceren NML-onderzoek wordt de term Maritime Hotspot uitgewerkt. Het gaat om een geografische regio met een radius van 200 tot 300 kilometer, die een belangrijke zeehavenfunctie combineert met de aanwezigheid van maritieme wereldspelers. De regio heeft een internationale invloed op handel en technologie.

Actieplan
Er worden stuurgroepen voor de drie Hotspots gevormd met daarin vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid. Deze stuurgroepen werken voor elke Hotspot een actieplan uit en gaan daarmee aan de slag. De ervaring die wordt opgedaan met de nieuwe aanpak zal later benut worden voor activiteiten in andere belangrijke regio’s zoals Singapore, Shanghai en Houston.

De Kick-off Maritime Hotspots werd georganiseerd door NML, in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Nederland Maritiem Land
NML wil samen met belangrijke publieke en private spelers het imago en de naam van de Nederlandse Maritieme sector verbeteren. De Nederlandse maritieme sector biedt met een toegevoegde waarde van € 14,8 mrd werkgelegenheid aan 186.000 mensen. De export bedraagt € 15,6 mrd en er zijn 12.000 ondernemingen maritiem actief in Nederland.

Maritime Week
De kick-off werd georganiseerd als onderdeel van de Maritime Week, die duurt van 7 tot en met 17 november 2012. Er worden in deze week diverse activiteiten voor jongeren, maritieme bedrijven en politiek georganiseerd. Zie voor een totaaloverzicht van activiteiten: www.maritimeweek.nl.