Mast van klipper Amicitia was voor driekwart rot

Het breukvlak van de mast van de klipper Amicitia was voor driekwart rot toen de mast brak op 21 augustus. Dit ongeluk gebeurde voor de Harlinger haven waarbij 3 opvarenden uit Duitsland om het leven zijn gekomen. Bundesstelle für Seeunfalluntersuchung (BSU), de Duitse tegenhanger van de Onderzoeksraad voor Veiligheid deed tegelijk met de OVV technisch onderzoek naar de mast en kwam tot deze bevinding in een tussentijdse rapportage.

De mast was 19,50 meter hoog en brak op 12,55 meter. Het breukvlak zit aan de onderkant van een roestvrijstalen plaat die tegen de mast was aangeschroefd. Die diende als bescherming tegen de gaffelklauw.

BSU wijst eigenaren van charterschepen op controle
De Duitse onderzoekers wijzen eigenaren van charterschepen met vergelijkbare masten erop om de masten te controleren en of er sprake is van houtrot. Vooral wanneer er een stalen mastbeschermer is aangebracht, wordt een inspectie aangeraden. Voor de minimale veiligheidseisen verwijst de BSU naar de (binnenvaart) richtlijn 2006/87.

Woordvoerder Sara Vernooij van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zegt tegen de Leeuwarder Courant geen aanleiding te zien om ook alvast een waarschuwing uit te doen. “Ons onderzoek is nog in volle gang en pas na afronding geven we informatie.”