Medailles in zicht voor Nederlanders tijdens Sail for Gold in Weymouth

Nederlanders op medaillekoers tijdens de Sail for Gold Regatta in Weymouth, Engeland. 2.4 mR-zeiler Thierry Schmitter bijt het spits af door vandaag al goud te winnen. In alle andere klassen waar Nederlanders deelnemen zijn er nog kansen op eremetaal.

470 mannen
Bij de mannen in de 470-klasse spande het er vandaag om of Sven en Kalle Coster, en Steven Le Fevre en Steven Krol de aansluiting met de kopgroep zouden weten te behouden. Team Steven stond aan het begin van de dag op de vijfde plek in de ranglijst. De broers Coster stonden zesde. Met twee wedstrijden te gaan voor de medal race moesten beide teams tussen de tien en vijftien punten goedmaken op de leiders van het klassement.

Met een negende en derde plek nemen de gebroeders Coster de vijfde positie van de Stevens over. Het goud en zilver is buiten bereik, maar met een achterstand van zes punten is het brons nog steeds haalbaar.

Steven Le Fevre en Steven Krol zeilen een heel sterk toernooi, maar wisten vandaag hun vijfde plek niet vast te houden. Met een achttiende en veertiende plaats gaat Team Steven als zevende de medal race in. Een zeer knap resultaat voor de talenten die vorig jaar nog wereldkampioen werden bij de junioren.

470 vrouwen
Lobke Berkhout en Lisa Westerhof stoten vandaag door naar de tweede plek in het klassement op een punt achterstand van het Japanse duo Kondo en Tabata. Westerhof en Berkhout varen wederom een heel sterk toernooi en kwamen vandaag als derde en eerste over de finish. Tijdens die laatste race gingen de kersverse wereldkampioenen slecht van start en moesten ze achter het hele veld langs varen. Toch wisten ze uiteindelijk de zege naar zich toe te trekken.

Margriet Fokkema en Marieke Jongens zeilden twee maal een zeventiende plek en staan daarmee op de negentiende plaats.

Matchracen
Het team van Renee Groeneveld, Annemieke Bes en Brechtje van der Werf heeft zich vandaag geplaats voor de finale van het matchracen door in de kwartfinale (best of 5) het team van Mary Rook (GBR) met 3-0 te verslaan. In de halve finale, die ook vandaag werd gevaren, versloegen de Nederlandse zeilsters het team van Anna Tunnicliffe (USA) met 3-1. Morgen komen Groeneveld, Bes en Van der Werf in de finale (wederom best of 5) uit tegen het Britse team van Lucy Macgregor.

Laser Radial
Nog meer overwinningen zaten er vandaag niet in voor Marit Bouwmeester, maar met een vierde en achtste plek zeilt de jonge Friezin toch naar een tweede plek op de ranglijst. Met negen punten achterstand op de Finse Sari Multala is het goud nog binnen bereik.

Finn-klasse
Voormalig Kernploeglid Pieter Jan Postma finishte vandaag als zevende en achtste. Daarmee staat hij voorlopig vierde in de ranglijst, een punt verwijderd van het brons en veertien punten van achter de koploper. In de medal race morgen zijn de medailles voor Postma dus nog in zicht.

2.4 mR
Thierry Schmitter wist met een eerste en tweede plek vandaag zijn rivaal Damien Seguin weer in te halen op de ranglijst. Met een punt verschil sleept Schmitter daarmee alsnog het goud binnen tijdens deze editie van Sail for Gold. Andre Rademaker wint het brons in de 2.4 mR-klasse.

Foto: Richard Langdon

Bron: Delta Lloyd, 19-09-2009;