Meer bedrijven exporteren buiten de EU

  • binnenvaart

Nederlandse bedrijven exporteren steeds meer naar landen buiten de Europese Unie. Het aandeel van de goederenuitvoer naar landen buiten de EU steeg in de afgelopen twintig jaar van 19 naar 28 procent. Dat meldt CBS.

Het aandeel in de totale goederenuitvoer van alle 28 EU-landen samen is tussen 1996 en 2015 gedaald van 81 naar 72 procent. Landen buiten de EU worden dus steeds belangrijker voor de Nederlandse export. Naast de Verenigde Staten wordt er vooral veel geëxporteerd naar Zwitserland en Turkije. Ook de BRICS-landen China en Rusland zijn belangrijke niet-EU-exportbestemmingen. Onder andere babymelkpoeder is een belangrijk Nederlands exportproduct naar China, meldde CBS al eerder.

De Verenigde Staten op 5e plek als belangrijkste exportbestemming 
Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Italië zijn van oudsher de belangrijkste exportpartners van Nederland. Deze vijf EU-landen waren in 1996 nog verantwoordelijk voor 68 procent van de totale Nederlandse goederenuitvoer. In 2015 was dat aandeel gedaald naar 55 procent. De Verenigde Staten hebben ondertussen de plek van Italië overgenomen als vijfde belangrijkste exportbestemming: in 2011 passeerde niet EU-land VS Italië voor het eerst. Italië staat nu op plek zes.

In totaal is er in 2015 voor 425,6 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar het buitenland
Het grootste gedeelte hiervan ging naar onze buurlanden: 23 procent naar Duitsland, 10 procent naar België en 9 procent naar het Verenigd Koninkrijk. Frankrijk en de Verenigde Staten volgen met 8 en 4 procent en ook Italië is goed voor circa 4 procent.

Zwitserland meest populaire exportbestemming buiten de EU
Naar aantal bedrijven gemeten is Zwitserland de populairste exportbestemming buiten de EU voor Nederlandse bedrijven. In 2015 waren er ruim 9 duizend bedrijven die goederen aan dit land leverden. Ook zijn er veel bedrijven die goederen hebben uitgevoerd naar de niet-EU-landen Verenigde Staten (7 300), Noorwegen (5 700) en Turkije (4 200). Er zijn zo’n 13 duizend bedrijven die goederen hebben uitgevoerd naar de BRICS-landen, waarvan 31 procent naar China. In vergelijking met 2010 is er een forse stijging zichtbaar van het aantal bedrijven dat goederen exporteert naar Zwitserland (23 procent) en de Verenigde Staten (38 procent).

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten