Meer bijzondere Tall Ships bevestigd voor Sail Den Helder

Opnieuw zijn twee bijzondere Tall Ships bevestigd voor Sail Den Helder 2017: de Roemeense driemaster ‘Mircea’ en de Argentijnse driemaster ‘Libertad’. Beide schepen zijn eigendom van de Marine in het betreffende land. Er is een lange tijd van lobby aan voorafgegaan om dit bevestigd te krijgen.

De Mircea uit Roemenië is een driemast bark, gebouwd op de Hamburger werf Blohm & Voss in 1938. Met een lengte van 82,5 meter behoort zij tot de grote windjammers van de wereld. Ze is speciaal gebouwd als sailtrainingschip voor de Roemeense Marine en is een zusterschip van de Amerikaanse USCG Eagle die in de jaren negentig Den Helder bezocht.

Tall Ship Libertad uit Argentinië meervoudig winnaar van prestigieuze prijzen in de wereld van sailtraining
Het schip Libertad met een lengte van bijna 104 meter uit Argentinië is ook gebouwd als sailtraingschip, voor de opleiding van officieren in de Argentijnse Marine. Libertad is op de Argentijnse marinewerf gebouwd. In 1961 maakte zij haar eerste reis. Als vlaggenschip van het land vervult de Libertad, ook wel bekend als ARA Libertad, veel ceremoniële gebeurtenissen. Zij is al meerdere keren de Atlantische Oceaan overgestoken en is meervoudig winnaar van prestigieuze prijzen in de wereld van sailtraining, waaronder die van de Boston Teapot Trophy.

Sail Den Helder ontvangt ruim 30 Tall Ships
Met de bevestiging van deze beide schepen is de vloot voor Sail Den Helder 2017 compleet. Inmiddels zijn er zoveel schepen aangemeld dat er zelfs enkele grote Tall Ships dubbel moeten liggen tijdens afmeren, omdat er anders geen plaats meer zou zijn. De bezoekers van Sail Den Helder kunnen zich verheugen op een prachtige vloot van ruim 30 Tall Ships in de A- en B-klasse uit 17 landen, die een totale kadelengte vullen van 2000 meter. Ook het Varend Erfgoed wordt ruimschoots vertegenwoordigd en heeft nog eens 2000 meter ligplaats nodig. Hiermee is de haven van Den Helder tijdens Sail 2017 meer dan vol.