Merwede Shipyard wil ook korvetten bouwen


Hardinxveld-Giessendam – Merwede Shipyard uit Hardinxveld- Giessendam beweert ook nog in de race te zijn voor de mega-order van de Indonesische marine voor de bouw van vier korvetten. Het was al bekend dat de Scheldewerf een belangrijke kanshebber is voor deze order. In een brief aan minister Kamp (Defensie) maakt Merwede Shipyard zich kwaad dat de Nederlandse overheid in Indonesie alleen een lobby heeft gevoerd voor het Zeeuwse bedrijf en niet voor de werf uit Hardinxveld-Giessendam. Volgens algemeen directeur T. Rietveld staat de Indonesische overheid op het punt de knoop door te hakken over de order.


 


Belemmerd


Naar zijn informatie zijn De Schelde en Merwede Shipyard de enige bedrijven die nog meedoen in de aanbesteding. ,,Door het gebleken voorkeursbeleid van de Nederlandse overheid worden wij belemmerd in onze pogingen de opdracht te bemachtigen,” schrijft hij aan Kamp.


Rietveld doelt op de aanbevelingen die vice-admiraal Klaver van de Nederlandse marine bij zijn Indonesische collega’s heeft gedaan voor de Scheldewerf uit Vlissingen. Rietveld wil dat de Nederlandse overheid dat alsnog ook doet voor de offerte die Merwede Shipyard aan Jakarta heeft aangeboden. Dat moet met spoed gebeuren, omdat de besluitvorming in de eindfase zit.


Voor Rietdijk is het geen excuus dat de Nederlandse overheid niet wist van de aanbieding van Merwede Shipyard. Bij verschillende gelegenheden is Defensie ervan op de hoogte gesteld. Bovendien is al een exportkredietverzekering aan Merwede afgegeven voor de eventuele order, iets waar de Nederlandse overheid vaak ook bemoeienis bij heeft.


Voor Merwede Shipyard kan de order zeer belangrijk zijn, omdat er een bedrag van een miljard dollar mee gemoeid is. De scheepswerf acht zich kansrijk, omdat ze naar eigen zeggen een laag geprijsd voorstel heeft ingestuurd, toegesneden op de krappe kas van de Indonesische overheid. Daarbij is gekozen voor het ontwerp van een burgerschip, waarop de bewapening voor een korvet geplaatst kan worden. Hiermee zouden de schepen goed toegerust zijn op bestrijding van piraterij en smokkel in de Indonesische archipel.

Bron: Rotterdams Dagblad, 05-12-2003;