Met een boot vol bloot op vakantie


Ismael Rodrigo vindt het niets bijzonders. Hij is één van de ongeveer 450 nudisten die in hun blootje een cruise gaan maken rond de Middellandse Zee. Dinsdag gingen in Barcelona naturisten, afkomstig uit zo‘n zeventien landen en in de leeftijd van twee maanden tot 74 jaar, aan boord van het cruiseschip de MS Flamenco. ”Dit is de eerste normale cruise aangezien naakt zijn voor mij normaal is”, aldus Rodrigo die voorzitter van de Spaanse Nudisten Federatie is.

De reis duurt een week en brengt de passagiers naar havens en naturisten-oorden rond de Middellandse Zee. Het zou voor het eerst zijn dat een dergelijke reis in Europa plaatsvindt. Om de tocht ten volle te kunnen genieten hebben de deelnemers tot hun spijt meer in moeten pakken dan alleen een toilettas. Omdat landen als Italië en Kroatië een nogal strikte regelgeving hebben wat nudisme betreft hebben ze toch enkele kledingstukken moeten meenemen.

Volgens Rodrigo is nudisme ”een levenswijze en opvoedingssysteem dat goed is voor de opvoeding van kinderen en voor de maatschappij en dat vecht voor de gelijkheid tussen mannen en vrouwen”. Een oudere vrouw zegt dat naaktlopen een manier is om ”jezelf te zijn zonder complexen”.

Bron: Het Nieuwsblad, 16-06-2004;