Met een doktersbootje naar het Havenziekenhuis

  • binnenland

Rotterdam heeft als havenstad al jaren speciale voorzieningen voor zeelieden. Ook het Havenziekenhuis staat sinds 1927 klaar voor zeemannen. Vroeger werd hier gebruik gemaakt van een speciaal doktersbootje. De artsen aan boord hielpen de zieke bemanning ter plekke of brachten hen naar het Havenziekenhuis.

Medische hulp aan schippers in de Rotterdamse haven bestaat al langer dan het ziekenhuis. In 1902 kondigden twee particuliere artsen aan dat ze zieke zeemannen op de rivier en in de havens gingen helpen. Frederik Hendrik Bohré (1862-1942) en Willem van der Starp (1851-1942) voeren in hun stoombootje naar de schepen die hulp nodig hadden. De twee havenartsen verleenden dan genees-, heel- en verloskundige hulp.

Het stoombootje, dat de naam Rosa droeg, was te herkennen aan de witte vlag met rood kruis in de top van de mast en de witte band met 4 rode kruizen om de schoorsteen.  Als een schipper geneeskundige hulp nodig had, was het protocol een witte vlag te hijsen op een duidelijk zichtbare plek. Voor Bohré en Van der Starp was dat het sein om naar het schip te gaan.

Bron: Havenziekenhuis Rotterdam

Related news

List of related news articles