Meteoroloog Frits Koek versterkt Team Delta Lloyd op weg naar China

De Nederlandse meteoroloog en walnavigator Frits Koek (Utrecht) versterkt Team Delta Lloyd in de vierde etappe naar Qingdao/China. Hij vervangt de Amerikaanse navigator Matt Gregory (USA) met wie hij sinds de start in Alicante nauw samenwerkte. De Nederlandse campagne verwacht dat de meteorologie een belangrijke rol gaat spelen in de komende race. De overwegend aan-de-windse koersen maken een andere aanpak noodzakelijk. In Qingdao keert Wouter Verbraak terug als navigator in de Volvo Ocean Race. Dit keer aan boord van de Delta Lloyd.

Ruim tien jaar geleden monsterde Koek (53) aan bij de BrunelSunergy. Toen voor de zevende etappe van 870 mijl vanuit Fort Lauderdale naar Baltimore. Mede dankzij zijn inbreng wist de bemanning slim in te spelen op de veranderlijke weersomstandigheden en golven. Dit resulteerde in een overwinning. Koek: “Het is spannend en uitdagend om na zoveel jaar terug te keren.” Koek is werkzaam is bij het KNMI en werkt freelance voor Team Delta Lloyd, dat meteorologische ondersteuning krijgt van Weathernews. In het verleden adviseerde Koek ondermeer deelnemers aan trans-Atlantische oceaanraces en de Olympische Spelen in Sydney. Ondanks dat hij twee weken voor aanvang aan de bemanningslijst is toegevoegd, is Koek klaar voor de komende 2.500 mijl naar Qingdao. “Ik weet nu wat ik kan verwachten, dus ik ben mentaal voorbereid. Fysiek wordt het wel zwaar.”

Roberto Bérmudez de Castro (ESP): “Aangezien we veel aan de wind zullen varen, hebben we minder mensen aan dek nodig. Er hoeft bijvoorbeeld geen spinnaker getrimd te worden. Daarom is het belangrijker om iemand benedendeks te hebben, die continu de winddraaiingen aangeeft. Frits is een ervaren man en is bekend met deze race.”

Verbraak keert terug
Wouter Verbraak (NED) zal zich in China als navigator bij Team Delta Lloyd voegen. Tijdens de eerste drie etappes vervulde hij dezelfde rol aan boord van Team Russia. Verbraak: “De Volvo Ocean Race is een prestigieus zeilevenement en ik ben erg blij om daarin terug te keren met Delta Lloyd. Het team laat naast potentie en groei ook een vechtersmentaliteit zien. Dat zijn de sleutelfactoren in een oceaanmarathon. Ik zie er enorm naar uit om met Chuny te varen en opnieuw de krachten te bundelen met Guillermo.”

Verbraak haalde podiumplaatsen in ondermeer de Admiral’s Cup, TP 52 Med Circuit, Middle Sea Race, Fastnet, Trans-Atlantic Race en Buenos Aires to Rio. Hij was co-navigator op de Djuice Dragons in 2001-02 Volvo Ocean Race en navigator bij het Franse K-Challenge in de 32ste America’s Cup. Naast zijn werk op het water, leverde Verbraak tevens strategische ondersteuning in de Vendee Globe, Route du Rhum en de Jacques Vabres. Tijdens de Olympische Spelen van 2000 en 2004 adviseerde hij de Nederlandse zeilploeg. Verbraak kwam in Eindhoven ter wereld, groeide op in Dordrecht en studeerde in Utrecht. Momenteel is hij woonachtig in Noorwegen.

In-Port Race Singapore
Sinds de kerst werkte de walploeg onafgebroken hard om de Delta Lloyd op tijd klaar te krijgen voor de In-Port Race van 10 januari. De linker kielophanging werd vervangen en alle hydrauliek nagelopen. Vrijdag 9 januari was het nog onzeker of Team Delta Lloyd aan de start zou verschijnen, maar vanochtend kwam het groene licht. De twee nieuwe bemanningsleden arriveerden net op tijd en konden direct aanmonsteren. Ondanks een sterke start (tweede achter Ericsson 4) resulteerde het gebrek aan voorbereidingstijd in een stroeve boothandeling. Daardoor kwam de Delta Lloyd in beide wedstrijden als laatste door de finish. “Onze prioriteit was om de reparaties volledig betrouwbaar af te ronden voor aanvang van de vierde etappe. Dat betekent dat we geen tijd meer hadden om voor vandaag te trainen. Het hele team heeft de afgelopen weken een topprestatie geleverd. We zijn er weer bij en gaan ons in de komende dagen goed voorbereiden.” Daarvoor staan er meerdere trainingssessies op het programma.

Naast titelsponsor Delta Lloyd wordt het Nederlandse syndicaat tevens ondersteund door Chieftain Group, Tommy Hilfiger, OHRA Verzekeringen, Discovery Channel, Port of Rotterdam, Weather News en Hemels van der Hart.

Foto: David Branigaan/Oceansport

Bron: Team Delta Lloyd, 12-01-2009;