Mijnenbestrijders NAVO door onder Nederlands commando

  • buitenland

Het permanente NAVO-vlootverband voor mijnenbestrijding staat ook het komende half jaar onder Nederlandse leiding. Commandant van het vlootverband, kapitein-luitenant ter zee Peter Bergen Henegouwen, nam in Kiel afscheid van zijn schepen, waaronder een Nederlandse mijnenjager, maar blijft zelf op post.

Hoofdtaak van de Standing NATO Mine Counter Measures Group 1 (SNMCMG1) is het ruimen van explosieven en het mijnenvrij houden van de zee, kustwateren en havenmondingen. Het afgelopen half jaar ruimde het vlootverband voornamelijk in de Noord- en Oostzee 214 zeemijnen en explosieven uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. “Vooral voor de kust van Estland hebben we goed werk verricht met 173 gevonden zeemijnen”, vertelt Bergen Henegouwen: “De samenwerking tussen de verschillende nationaliteiten en schepen verliep voortreffelijk. Het Duitse stafschip FGS Donau was een erg gastvrij en ondersteunend platform voor staf en schepen.”

Nog een half jaar
Met andere schepen neemt SNMCMG1 komend najaar deel aan de oefeningen Northern Coast bij Denemarken en Trident Juncture van de snelle interventiemacht NATO Response Force. Ook dan staat het vlootverband onder leiding van Bergen Henegouwen. “De tweede helft van het jaar ga ik weer aan de slag met een nieuwe Belgisch-Nederlandse staf. Dit keer aan boord van het Belgische schip BNS Godetia. Geweldig dat ik deze functie nog een half jaar mag doen.”

Kielerwoche
De SNMCMG1 bestond uit 7 schepen uit Duitsland, Engeland, Frankrijk, Litouwen, Nederland en Polen. Zij lagen afgelopen weekend in de haven van Kiel voor de Kielerwoche. In de weken hiervoor namen zij samen met de 3 mijnenjagers Zr. Ms. Urk, Makkum en Zierikzee en het hydrografische opnamevaartuig Zr. Ms. Luymes deel aan de internationale oefening Baltic Operations (Baltops).

Naast het ruimen van mijnen en de deelname aan Baltops, deed het vlootverband eerder dit jaar mee aan de internationale oefeningen Joint Warrior voor de Schotse kust en Baltic Fortress bij Litouwen.

Meer… Defensie 

Related news

List of related news articles