Mijnenjager Zr. Ms. Vlaardingen te zien in Vlaardingen

  • binnenland

Op vrijdag 10 maart meert de Zr. Ms. Vlaardingen af langs de Maasboulevard in Vlaardingen. In de ochtend en in de middag is het schip opengesteld voor publiek van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur, een mooie kans om de Zr. Ms. Vlaardingen te bezichtigen.

De hoofdtaak van de mijnenjagers is het vrij houden van de zee, de kustwateren en de havenmondingen van explosieven. Daarnaast beschermen ze maritieme eenheden in een mijngevaarlijk gebied door mijnenbestrijdingsoperaties uit te voeren. Op de boeg staat de NAVO-aanduiding van de mijnenjager: M863.

In 2015 bracht het schip ook een bezoek aan Peterstad Vlaardingen na groot onderhoud in België. De scheepsbel was, conform goede marine traditie,  ten tijde van het onderhoud in bewaring gegeven aan de burgemeester van Vlaardingen. Na 15 maanden in onderhoud te zijn geweest werd de scheepsbel weer teruggegeven aan het schip.

Het is binnen de marine een oude traditie om schepen te vernoemen naar steden. Grote steden geven hun naam aan grote schepen, zoals Zr. Ms. Rotterdam en Zr. Ms. Amsterdam. Mijnenjagers, en vroeger de mijnenvegers, worden veelal vernoemd naar middelgrote of kleine steden.

Related news

List of related news articles