Minister ontvangt unieke Akte van Mannheim

  • binnenland

Gisteren heeft Minister Van Nieuwenhuizen de unieke akte
Akte van Mannheim ontvangen bij het Maritiem Museum. De akte arriveerde per politieboot. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) nam het verdrag, dat al anderhalve eeuw zorgt voor vrije handel op de Rijn, in ontvangst.

Akte van Mannheim met minister Cora van Nieuwenhuizen, Maritiem Museum, 22 mei 2019. Foto Marco De Swart
Minister Cora van Nieuwenhuizen ontvangt de
Akte van Mannheim bij het Maritiem Museum. Foto, Marco De Swart.

Vanwege het 150-jarig bestaan van dit verdrag, legt het document een historische reis af over de Rijn. Het werd al tentoongesteld in Mannheim, Bonn en Duisburg, en is nu enkele maanden te zien in het Maritiem Museum.

Van Nieuwenhuizen: ”Door deze akte gaat bijna 60 procent van het transport tussen Rotterdam en Duitsland over water en rijden er jaarlijks bijna 5 miljoen vrachtwagens minder. Een eer als je in de Leuvehaven, als minister, zo’n historisch document in handen krijgt en in een mooie vitrine mag leggen om aan het publiek te tonen.”

Akte van Mannheim

De Rijn is de drukste rivier van Europa en verbindt Rotterdam met het Duitse achterland. Toch was het eeuwenlang niet eenvoudig om er handel te drijven: onderhoud was slecht en er werd veel tol geheven. Op 17 oktober 1868 kwam hier, dankzij de Akte van Mannheim, definitief een einde aan. Het verdrag werd afgesloten door zes Rijnoeverlanden: Frankrijk, Nederland en vier voormalige Duitse staten.

De Akte van Mannheim regelt het verkeer op de Rijn en zorgt voor een vrije en gemeenschappelijke transportmarkt. Het verdrag houdt al ruim 150 jaar stand. Het is een belangrijk symbool van Europese samenwerking en één van de oudste internationale verdragen die nog in werking is.

Herdenking Akte van Mannheim onderstreept belang Europese samenwerking

Rijnschip Helena

Ter gelegenheid van de komst van de akte ligt Rijnschip ‘Helena’ op 22 en 23 mei in de Maritiem Museum Haven. Bezoekers kunnen dit schip gratis bezoeken, tussen 13.00 en 15.00 uur, op vertoon van hun stempas voor de Europese verkiezingen.

Photo:

Related news

List of related news articles