MKII Bestevaer 53st in aanbouw bij K&M yachtbuilders

K&MYachtbuildersBestevaer 53ST Seasquare_logomedium

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de eerste Bestevaer 53ST gebouwd werd, in opdracht van ontwerper Gerard Dijkstra zelf. Vorige week is K&M begonnen met de bouw van een nieuwe Bestevaer 53ST, de zevende in deze lengte binnen de lijn van Bestevaer schepen met een stijlsteven (ST).

In totaal zijn er straks 17 Bestevaer ST’s aan het rondvaren. De lengte varieert van 45 tot 66 voet. Naast de nieuwe 53ST zijn er op dit moment nog twee ST jachten in aanbouw bij K&M; een 49ST en 66ST.

De Duitse eigenaar heeft goed gekeken naar de bestaande Bestevaer jachten en wist daarom al precies wat hij wel en niet aan boord van zijn schip wilde. Een diepe, veilige kuip, pilot house en water ballast systeem zag hij op de meeste schepen, en dit zijn toepassingen die hij zelf ook wil hebben aan boord.

Zoals bij veel van K&M haar aluminium schepen blijft de romp bij dit schip onbeschilderd. De loopvlakken aan dek worden anti-slip geverfd en alleen in de kuip is teak te vinden op de kuipbanken, coaming en vloer. Dit keer geen helmstok besturing maar een stuurwiel. Een carbon mast, furling giek en ROD rigging zorgen voor een fraaie tuigage set-up.
Door middel van het gebruik van aluminium, hout en ongelakte materialen is de styling in het pilot house losgetrokken van het interieur in het leef gedeelte. Het interieur krijgt een moderne styling met American Cherry hout, Corian werkbladen en gladde panelen, zonder lijstjes en randjes.
In het leefgedeelte zijn uiteraard een goed geoutilleerde keuken, ruime zithoek en dag toilet te vinden. De gastenhut bevindt zich onder het pilot house, en de eigenaarhut met eigen natte cel in de voorpunt. Tussen de eigenaarhut en de salon wordt een waterdichte deur geplaatst. Een extra veiligheidsmiddel op verzoek van de eigenaar. Zo is ook de boeg van extra dik aluminium (10mm ipv 6mm) gemaakt.

Dit zal de eerste MKII versie zijn die gebouwd wordt. In de 10 jaar dat de Bestevaer 53ST nu vaart, zijn de ontwikkelingen en technologie in de jachtbouw niet stil blijven staan. En net als in de auto industrie is het belangrijk om een bestaand ontwerp eens goed onder de loep te nemen om te zien waar verbeteringen te behalen zijn, en waar de markt zich aan het verschuiven is.
De Bestevaer 53ST is ontworpen als een stoer en praktisch schip met een klassieke uitstraling, eenvoudig te zeilen met een kleine crew, onderhoudsarm, geschikt voor koude gebieden en natuurlijk met perfecte zeileigenschappen en zeeganggedrag.

Elk Bestevaer jacht wordt door Dykstra Naval Architects uit Amsterdam ontworpen en exclusief door K&M Yachtbuilders in Makkum gebouwd. De werf heeft alle faciliteiten in huis zodat het jacht –van casco tot doop- in Makkum kan blijven en niet getransporteerd hoeft te worden naar een andere locatie.

Meer… K&M Yachtbuilders

Related news

List of related news articles