Moederbedrijf Nuon gaat bieden op windmolenpark op zee

Vattenfall, het moederbedrijf van Nuon gaat meebieden voor de bouw van een groot windpark op de Noordzee-kavels van Hollandse Kust Zuid. Het gaat om de eerste subsidievrije aanbesteding in Nederland. Dat maakte Vattenfall vrijdag bekend.

Dit jaar en volgend jaar steekt Vattenfall 2 miljard euro in duurzame energie in Noordwest-Europa. Het bedrijf wil een leidende rol spelen in de Nederlandse energietransitie.

“Perfect windgebied”
Vattenval noemt de Noordzee en met name de locatie Hollandse Kust Zuid is een perfect windgebied en er zijn aanzienlijke synergieën met het andere windpark op zee van Nuon. Het windpark Hollandse Kust Zuid, dat in 2022 moet worden gerealiseerd, past goed in het porfolio van Vattenfall en kan ook perfect worden geïntegreerd in de huidige inkoopstrategie.

Vattenfall is met haar 10 operationele windparken op zee en 11 in ontwikkeling een van Europa’s leidende offshore-ontwikkelaars. Daardoor heeft zij een sterke staat van dienst in het verlagen van de kosten van offshore-projecten. “Door nauwe samenwerking met onze leveranciers heeft Vattenfall de afgelopen jaren enorme vooruitgang geboekt bij het terugdringen van de kosten van offshore wind. We zullen dit blijven doen en dat geeft ons het vertrouwen dat we dit windmolenpark rendabel kunnen bouwen en exploiteren, zelfs zonder subsidies.” Zegt Gunnar Groebler.

De windmolens van Hollandse Kust Zuid moeten in 2022 draaien.