Mooie ontknoping ABN AMRO North Sea Regatta 2008

Op Pinkstermaandag 12 mei kende de ABN AMRO North Sea Regatta 2008 een mooie ontknoping. De noordoostenwind trok nog wat aan tot kracht 4 en de zon bleef uitbundig schijnen. Op alle vijf de wedstrijdbanen werd gretig gestreden voor de laatste punten. De grote boten voeren een semi langeafstandsrace, die voor het totaalklassement telde. De overige klassen voeren rond de boeien. Ook de windsurfers hadden eindelijk genoeg druk in de zeilen om te racen. De prijzen zijn inmiddels uitgereikt door de Scheveningse wethouder Henk Kol. Daarmee kwam er een einde aan het geslaagde en zonovergoten zeilevenement langs de kust.

ORC en IRC: Eclectic de verrassende winnaar
In 2007 kwam de debuterende Eclectic van koen Lockefeer niet in aanmerking voor podiumplekken. Maandagavond mochten ze de hoofdprijs ophalen, nadat ze de Roark achter zich wisten te houden. Eclectic zette in de IRC 1 de beste overallprestatie in de offshores en inshores neer. Lockefeer: “Het niveau is hier zo hoog dat je niet zomaar kunt komen en winnen. Je moet alles tunen.” Zo werd de mast verder naar voren gebracht en er kwam een nieuwe kiel. Lockefeer: “Maar het was belangrijker dat we moesten leren omgaan met de boot. Een echte gouden greep was de sea track. Dit is een softwareprogramma gemaakt door zeilers. We hadden drie keer zoveel informatie als vroeger.” Lockefeer over hoe de zege voelt: “Het woord is BLIJ.” De Rosetta from the Rocks van Radboud Crul won opnieuw in de IRC 2. Het lokale team Moshulu van Hans-Albert de Graaf eindigde bovenaan het ORC 2-klassement. Geintje van Frits van Dijk deed dat in de ORC 3 en de Celestine van Van der Hout in de ORC 4/5.

Laser Radial: Bizarre ontknoping
“Ik denk dat ik vandaag de mazzel had”, zei tweevoudig Europees Kampioene Evi van Acker tijdens het aftuigen. Tot aan de start van de finale race stond de Belgische derde overall. “Ik startte rechts, maar de wind bleek links te zitten. Ik lag dus slecht, maar wist me naar een vierde positie op te werken.” In het tweede kruisrak gebeurde er iets merkwaardigs. Van Acker: “Ik ging naar rechts en de rest lag links onder mij. Rodie van Mackelenbergh voer ver op kop, toen de vier boten achter mij ineens wind kregen. Zij schoven naar voren, waardoor we met acht boten bij elkaar voeren. Hiervan waren er vijf kanshebbers voor de eindoverwinning.” Ben Koppelaar nam de leiding over en Van Acker wist als tweede te finishen. Dat leek genoeg om de zege te pakken, totdat twee concurrenten diskwalificaties opliepen. “Dat was vanwege niet in- en uitchecken, maar daardoor verschoof het klassement,” zei ze teleurgesteld. Yuri Hummel won met een punt verschil, gevolgd door Sarah Blanck (AUS). Blanck: “Ik vond het erg moeilijk zeilen hier, maar het was de perfecte training voor Beijing.”

Laser Standard: Serge Kats kan het nog
Jarenlang was Serge Kats de beste Laser-zeiler uit Nederland. Bij de Spelen van 2000 greep hij met een vierde plek net naast een medaille. Vandaag haalde hij met grote overtuiging twee ‘paaltjes’ en gaf daarmee zijn concurrentie het nazien. De leermeester, hij is als coach betrokken bij het Project 2012, versloeg zijn pupillen. “Dit was de mooiste dag. Het liep soepel en alles wat ik deed was raak”, verklaarde Kats na afloop. De voormalige wereldtopper vaart vaker tegen Van Vianen, De Haas, Bouwmeester en Van Schaardenburg. “Het is een soort dubbelslag. Aan de ene kant is het zo makkelijker om ze te begrijpen en te begeleiden. Aan de andere kant vind ik het veel te leuk om zelf nog te varen.”

Catamarans en windsurfers
De F18-klasse had deze ABN AMRO North Sea Regatta het grootste veld met 46 boten. Net als vorig jaar wisten Mischa Heemskerk en Bastiaan Tentij de vloot weer te domineren. Dit keer met hun zwarte Hobie Tiger. Het duo won de serie met vijf van de negen eentjes. Heemskerk: “Gisteren was een moeilijke dag. We begonnen prima met een 3 en 1. Daarna ging onze stuurboordstart mis en dachten we slimmer dan slim te zijn. We rondden de offsetboei niet, omdat we dachten dat dit volgens de Sailing Instructions niet hoefde. Dat bleken we verkeerd geïnterpreteerd te hebben, dus hebben we ons teruggetrokken uit de race.” Op Pinkstermaandag wonnen Heemskerk en Tentij tweemaal met overmacht, maar in de laatste wedstrijd kwamen ze slecht in hun ritme. Desondanks pakte het tweetal toch de eindzege. Reindert-Jan van der Meulen en Carina Knol eindigden met hun Capricorn als tweede, gevolgd door Sascha Larsen en Christa van Helden op de Nacra Infusion. De Nederlandse titel in de Dart 18 ging naar Robbie Vogelenzang en zijn bemanning. Bij de Hobie 16 ging de overwinning naar het Australische team van Adrian Fawcett.
De windsurfers kwamen deze dag eindelijk ook in actie en voeren direct vier races. Regerend Nederlands Kampioen Dennis Littel gaat met drie punten voorlopig aan de leiding in het klassement voor de Nederlandse titel van 2008. Dit NK bestaat uit vier evenementen, waarvan de ABN AMRO North Sea Regatta de aftrap was. Adri Keet staat tweede met 5 punten, gevolgd door Adriaan van Rijsselberghe (8 punten).

Eenheidsklassen
In de X-35 was de Cool Runnings van Thorkild Juncker Walter vandaag de grote afwezige. Daardoor konden hun landgenoten van de Perfect Ten de eer opstrijken. In de olympische Yngling namen zoals verwacht de tweevoudige wereldkampioenen Ayton/Webb/Wilson (GBR) de beker mee naar huis. Geurts en zijn bemanning streken voor de vijfde keer de eerste plaats in de MaxFun 25 (16 boten) op. Geurts: “De eerste dagen waren lastig. De instabiele wind maakte er een loterij van. Misschien hebben wij hier en daar geluk gehad, maar we zijn er goed doorheen gekomen.” De broers Van der Pol legden gisteren met drie eentjes in de FD (12 boten) een dusdanig sterke basis, dat ze het vandaag op routine afmaakten: “Over drie weken gaan we naar Kroatië voor het EK, dus het is lekker om deze serie te winnen. De snelheid is goed en dat maakt de tactiek makkelijker.” Hoewel Tim Tavinor (GBR) en zijn jeugdige bemanning met twee eentjes een eindsprint inzetten, wonnen Huib Bannier en zijn team toch bij de Draken (11 boten). In de J22 was het vanochtend spannend met de twee koplopers op het gelijke aantal punten. De Jabulani van Westerhuys verspeelde zijn koppositie al direct in de eerste race door als negentiende te finishen. De Jtje van Jeroen den Boer scoorde eveneens veel punten door elfde te worden, maar maakte het vervolgens met een eentje af.

De volledige uitslagen staan in de loop van dinsdagmorgen 13 mei online.

Bron: North Sea Regatta, 13-05-2008;