Mumbai Maersk meest geladen containerschip ooit en varen over de Noordpool

Het containerschip ‘Mumbai Maersk’ vaart op dit moment met de meeste containers ooit. Mumbai Maersk heeft een wereldrecord van 19.038 aan containers aan boord geladen in Maleisië op 22 augustus. Het Triple-E containerschip wordt op 5 september verwacht in Rotterdam. Dit is niet de enige baanbrekende gebeurtenis voor Maersk deze week. Over twee dagen vertrekt de ‘Venta Maersk’ uit Vladivostok om als eerste containerschip de Noordelijke IJszee te bevaren.   

Meest geladen maar er kan nog meer bij
Ondanks dat de capaciteit van de grootste containerschepen boven de 20,000 TEU ligt, zijn er tot nu toe niet meer dan 19.000 containers geladen op een schip. In de haven van Tanjung Pelepas in Maleisië zijn de containers op de Mumbai Maersk geladen. In totaal heeft de Mumbai Maersk een capaciteit van 20.568 TEU. Bekijk de drone fly over van het geladen schip. Tekst gaat verder onder het Twitterbericht.

Als eerste over de Noordelijke IJszee
De Deense rederij gaat binnen een week nog een mijlpaal bereiken. Op 26 augustus vertrekt de ‘Venta Maersk’ vanuit de Russische havenstad Vladivostok, om via de Noordelijke IJszee de Bremerhaven in Duitsland te bereiken. Het is de eerste keer dat een containerschip deze route gaat varen.

Noordpool beter bevaarbaar door opwarming van de aarde
Maersk wil met de reis testen hoe containerschepen zich op de Noordelijke IJszee gedragen. De Venta Maersk is speciaal ontwikkeld voor de tocht en kan temperaturen van -25 graden Celsius aan. Andere grote rederijen, zoals het Chinese Cosco en het Japanse MOL, hebben ook al de noordelijke route verkend, maar dan met tankers in plaats van containerschepen. Door de opwarming van de aarde worden de wateren rond de Noordpool beter bevaarbaar.