Museumweek en filmfestival in Baggermuseum

Het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht doet mee aan de museumweek van 18 tot 26 april. Elke bezoeker ontvangt in de museumweek gratis koffie of thee met een baggermolenkoekje. Voor de kinderen is er limonade.

Het pronkstuk tijdens de museumweek is het schaalmodel van de tinbaggermolen “Karimata”. De bezoeker maakt van zich zelf een foto, een selfie, met op de achtergrond de “Karimata” of een ander gekozen “gouden object”. Volg de aanwijzingen voor het uploaden van de selfie. Met een beetje geluk win je een Museumkaart.

Het Nationaal Baggermuseum is een beleving op zich. Maar bezoek ook de fraaie tentoonstelling “Tinwinning op Billiton”, het vroegere Nederlands Indië. Tijdens de museumweek wordt elke dag een film gedraaid rond 15:30 uur in de filmzaal van het Baggermuseum. Het filmprogramma van dag tot dag is te vinden op de website.

In de tuin van het baggermuseum staat het Koetshuis waar een snijkopzuiger gedemonstreerd wordt. In de paviljoens kan je Amersfoort aan zee zien.

Filmfestival
Eind april is het Koningsdag. Dit is het thema van een aantal te presenteren films waar leden van het koninklijk huis een belangrijke rol in vervullen. Zo is onder meer te zien het dopen van een Chinese sleephopperzuiger door prinses Margriet. Een interview met de titel “Het Blauwe Goud” waarin de toenmalige prins Willem-Alexander zijn visie geeft over de watercrisis. Films over de bouw en tewaterlating van mammoet sleephopperzuigers van de Koninklijke Boskalis Westminster en Van Oord Marine Ingenuity. De doop van deze schepen wordt verricht door de vroegere koningin Beatrix en destijds prinses Màxima.

De werkzaamheden “Aanleg Maasvlakte 2” zijn op film vastgelegd en de officiële sluiting werd verricht door toen der tijd  koningin Beatrix. Er is een documentaire, genaamd: “Plaatsen met verhalen”, te zien waarin baggeraars uit Sliedrecht verhalen vertellen. Pieter Caland (1826-1902) was civiel ingenieur in dienst van Rijkswaterstaat en bedacht het graven van de Nieuwe Waterweg. Parallel aan dit plan ontstond later de Europoort een groot havengebied ten westen van Rotterdam. Met deze film wordt de middag afgesloten. Het filmfestival begint om 11:00 uur en duurt tot 17:00 uur.

Meer… Het Nationaal Baggermuseum