NAM en GDF SUEZ starten exclusieve onderhandelingen over verkoop van een aantal NAM-offshore activiteiten

Nederlandse Aardolie Maatschappij BV (NAM) en GDF SUEZ zijn overeengekomen dat zij exclusieve
onderhandelingen aangaan over de aan-, respectievelijk verkoop van een aantal langs de NOGAT-pijpleiding
gelegen exploratie-, productie- en transportactiviteiten voor olie en gas in de Nederlandse sector van de Noordzee.
De transactie, waarmee een bedrag van in totaal 1075 miljoen euro is gemoeid, is nog onder voorbehoud van ‘due diligence’-onderzoek, overleg met de Ondernemingsraad en goedkeuring van toezichthoudende instanties en derden.
Het pakket omvat ondermeer deelnemingen, uiteenlopend van dertig tot zestig procent, in vijf producerende
velden, alsook potentiële additionele volumes in bestaande en reeds ontdekte velden en exploratiepotentieel. Uit deze velden wordt momenteel circa 3,3 miljoen vaten olie-equivalent (eigen productie) per jaar geproduceerd. Het plan is dat circa 14 NAM-medewerkers, die thans de met deze activa samenhangende operationele offshoreactiviteiten uitvoeren, naar GDF SUEZ zullen overgaan.
Tot het pakket behoren tevens een deelneming in de Nederlandse sectie van de A6-F3 pijpleiding, waardoor gas vanuit de Duitse sector van de Noordzee naar het NOGAT-pijpleidingsysteem wordt getransporteerd, en een deelneming van 30% in NOGAT BV, de maatschappij die eigenaar en operator is van het NOGATgastransportsysteem.
In zijn commentaar op de transactie zegt Jean-Marie Dauger, Executive Vice President van GDF SUEZ: “Met
deze acquisitie versterkt GDF SUEZ haar sterke positie in Nederland nog verder en wordt zij de grootste
exploratie- en productieoperator in de Nederlandse sector van de Noordzee. GDF SUEZ zet hiermee een nieuwe stap op weg naar haar doel om voor de middellange termijn 1.500 miljoen vaten olie-equivalent aan 2P reserves voor onze Groep zeker te stellen. Deze transactie biedt aanzienlijk groeipotentieel en zal onze reserves voor de middellange termijn in Nederland met dertig procent doen toenemen. Wij bouwen voort op de ervaring van onze lokale maatschappij ProNed als een van de voornaamste operators in het Nederlandse deel van de Noordzee en zien belangrijke synergieën met onze huidige activiteiten. ProNed is de operator van het NGT-systeem en is daardoor in een goede positie om additionele waarde voor het NOGAT-pijpleidingsysteem te genereren. Mede daardoor kan GDF SUEZ wellicht de operator worden van twee van de drie grote offshore-pijpleidingen in Nederland”.
In zijn commentaar op de transactie zegt NAM-Directeur Roelf Venhuizen: “Ik ben ervan overtuigd dat de NAMmedewerkers die volgens dit plan naar GDF SUEZ overgaan, een goede toekomst bij hun nieuwe werkgever zullen vinden en ik ben blij dat GDF SUEZ de mogelijkheden die deze bedrijfsonderdelen bieden, verder blijft verkennen. Voor NAM is deze verkoop een logische stap in onze strategie voor de lange termijn. NAM blijft fors in haar portfolio investeren, zowel onshore als offshore, zoals bijvoorbeeld in de herontwikkeling van het olieveld bij Schoonebeek en in het offshore-blok L9 en de zogenoemde Joint Development Area (JDA).”

Bron: Gaz de France, 11-09-2008;