Nationaal Militair Museum ontvangt D-Day vlag uit 1944

  • binnenland

Op 15 september arriveert bij het Nationaal Militair Museum (NMM) te Soesterberg een unieke Amerikaanse vlag, die is gevoerd tijdens D-Day in 1944. De vlag wordt met militair ceremonieel ontvangen in aanwezigheid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en ongeveer 20 Amerikaanse Tweede Wereldoorlog veteranen. Het museum opent deze dag een tentoonstelling rond de vlag.

De Amerikaanse 48-sterren vlag wapperde op het achtersteven van het Amerikaanse marineschip LCC 60. Dit schip leidde op 6 juni 1944 de invasievloot en de eerste Amerikaanse troepen naar het invasiestrand van Utah Beach. De landingen in Normandië waren het begin van de bevrijding van West-Europa. Commandant van het landingsvaartuig was de toenmalige luitenant ter zee Howard van der Beek, wiens vader in Nederland is geboren. Van der Beek had de vlag tot aan zijn dood in 2014 in zijn bezit.

Een Nederlandse familie heeft de vlag in juni gekocht op een veiling. Zij geven de vlag langdurig in bruikleen aan het NMM en op verzoek van de familie ondersteunt Defensie de aankomst van de vlag. Het Nationaal Militair Museum zal de vlag op speciale wijze tentoonstellen met aandacht voor zowel de D-Day invasie in Normandië als ook de symboliek van de Amerikaanse vlag. De tentoonstelling is tot het eind van dit jaar te zien.

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten