Nationaal Reddingmuseum knappen het graf van Dorus Rijkers op

  • binnenland

Graf Dorus069

Op verzoek van de KNRM, die deze week haar 190 jarige bestaan viert, heeft het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers enige tijd terug de verantwoordelijkheid genomen, om zorg te dragen voor het graf van Dorus Rijkers op de Huisduiner begraafplaats.

Het graf was aan een opknapbeurt toe, en aangezien het museum dat de naam van deze held draagt, was het niet meer dan logisch om deze taak op zich te nemen. Vrijwilligers Dolf van der Hert en Gerrit Hop, ontfermden zich hierover, en hebben ervoor gezorgd dat het graf en het naastgelegen familiegraf er weer piekfijn bij kwamen te liggen. Een belangrijke taak, want Dorus Rijkers was een belangrijk man, die wij niet mogen vergeten. Dorus, ook wel ‘opa Dorus’ genoemd in de volksmond, was in zijn tijd en ook zeker vlak na zijn dood samen met Koningin Wilhelmina de bekendste Nederlander. Dit vanwege zijn ongelofelijke verdiensten als vrijwilliger van de Noord- en Zuid-Hollandse Redding-Maatschappij, waar hij tussen 1886 en 1911 bijna 500 mensen redde van de verdrinkingsdood. Geheel onbaatzuchtig trok hij in zwaar weer er met zijn roeireddingboot erop uit om schipbreukelingen te redden. Hij is hiervoor vele malen onderscheiden, en zijn geschiedenis is nauwkeurig bewaard gebleven in het Nationaal Reddingmuseum.

Deze Helderse redder mag niet vergeten worden, en daarom dragen tegenwoordig scholen, straten en een museum zijn naam. Zijn graf mag uiteraard niet vergeten worden, en dankzij vrijwilligers Dolf en Gerrit van het Reddingmuseum ligt zijn graf er in elk geval voor de aankomende jaren er weer prachtig bij. Neemt u er gerust eens een kijkje, en sta eens stil bij de held waar alle Heldenaren zo trots op mogen zijn.

Meer… Reddingmuseum Dorus Rijkers 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten