Nautic Arm op 3e plaats tijdens MKB innovatie top 100

Afgelopen week werd in Nijmegen de MKB innovatie top 100 bekend gemaakt. Op de foto ziet u de top 3 waaronder Nautic Arm (Herbert ten Have, rechts op foto). “De Nautic Arm is een scharnierend parallellogram op het dek van een sleepboot die het mogelijk maakt de hoogte van het daadwerkelijke trekpunt vrij te bepalen. Dit betekent dat de trekkracht van de sleeplijn niet langer helling of zelfs kapseizen van de sleepboot veroorzaakt.” Aldus ondernemer Herbert ten Have over zijn innovatie.

Toen industrieel ontwerper Evert Zwijnenberg een paar jaar terug langs de Bretonse kust liep en kitesurfers met hun vliegers bezig zag, bedacht hij op basis van het kitesurfprincipe een mechanisme waardoor een boot langer gevaarlijk zou hellen als eraan getrokken zou worden. Met dit idee stapte hij naar jeugdvriend, ondernemer en tevens watersportfanaat Herbert ten Have. “Dit idee voor de kiteboot ligt nog altijd op de plank”, vertelt ten Have, “Maar het heeft wel de eerste aanzet gegeven voor onze andere innovatie: de Nautic Arm.” Ten Have legt uit: “Het is een scharnierend parallellogram op het dek van een sleepboot die het mogelijk maakt de hoogte van het daadwerkelijke trekpunt vrij te bepalen. Dit betekent dat de trekkracht van de sleeplijn niet langer helling of zelfs kapseizen van de sleepboot veroorzaakt. Toekomstige sleepboten kunnen daardoor smaller, sneller, energiezuiniger, comfortabeler en veiliger worden. Ook de geëscorteerde schepen zelf kunnen onder meer weer- en wateromstandigheden en met hogere snelheid geassisteerd worden.”

Een jaar geleden startten Zwijnenberg en ten Have met de ontwikkeling van de Nautic Arm. Hiervoor namen ze onder meer contact op met de TU Delft en het maritieme onderzoeksinstituut MARIN. “Het was bijzonder om te zien hoe die experts wel vijftien minuten met het model van de Nautic Arm aan het spelen waren in de waterbak. Ze reageerden ontzettend enthousiast. Velen zeiden: ‘wat een eenvoudige oplossing, dat we dat zelf nooit hebben bedacht’.”

Eind mei vindt de marktintroductie van de Nautic Arm plaats op Tugnology ’09, een tweejaarlijks congres in Amsterdam waar alle relevante internationale partijen uit de sleepbootindustrie aanwezig zijn. Ten Have en Zwijnenberg gaan de Nautic Arm in licenties verkopen. Een van hun uiteindelijke doelen is op termijn een marktaandeel van honderd procent in het segment nieuwe zeegaande escortsleepboten, dit zijn zo’n vijftig boten per jaar. Maar ook andere nieuwe en bestaande sleepboten behoren in een latere fase zeker tot de doelgroep. Verdere plannen van het tweetal? “We willen nog altijd met kiteboten aan de slag. Daar is het allemaal mee begonnen en we blijven toch watersportfanaten.”

Voorselectie door Syntens
De MKB Innovatie top 100 is tot stand gekomen na een voorselectie door Syntens, dat op jaarbasis 20.000 adviezen verstrekt aan het MKB over innovatie. Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB toe in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100.

Bron: Syntens, 19-05-2009;