Nedcargo en Shell compenseren CO2 uitstoot met planten van bomen in Peru

Nedcargo en Shell gaan de CO2 die vrijkomt bij het wegtransport compenseren door in Peru bossen te beschermen en aan te planten. Nedcargo neemt hiervoor deel aan het CO2-compensatieprogramma van Shell. Nedcargo is de eerste grote logistieke dienstverlener die zijn totale dieselverbruik bij Shell gaat compenseren.

Fedde Wielinga van Shell en Diederik Jan Antvelink van Nedcargo.

Diederik Antvelink, directeur Nedcargo: “Wij willen voorop lopen en minder diesel verbruiken. Maar verminderen gaat in kleine stapjes. De realiteit is dat we iedere dag toch 10.000 liter diesel tanken. Wij willen niet wachten en nu al zoveel mogelijk doen aan duurzaamheid. Daar biedt dit programma mooie mogelijkheden voor.”

Investeren in duurzaamheid
Nedcargo investeert de komende jaren 17 miljoen euro in verduurzaming van de activiteiten. “We vervangen bijvoorbeeld alle Euro 5-vrachtwagens door schonere vrachtauto’s”, aldus Diederik Jan Antvelink, mededirecteur en Nedcargo-oprichter . “En we bestellen twintig nieuwe Langere en Zwaardere Vrachtautocombinaties (LZV). Hiermee besparen we tot 30 procent brandstof.”

CO2-certificaat
Bij CO2-compensatieprogramma’s wordt bij bosprojecten gemeten hoeveel CO2 is opgenomen. Voor elke ton CO2 krijgt het project een certificaat met een uniek serienummer. Dit serienummer wordt toegekend aan de partij die CO2-uitstoot compenseert. Het unieke nummer voorkomt dat een certificaat meerdere keren kan worden gebruikt.

Shell is over de hele wereld betrokken bij CO2-compensatieprojecten. De projecten zijn onderdeel van Shells Nature Based Solutions-programma en zijn gecertificeerd door de VCS (Verified Carbon Standard) en CCB (Climate, Community & Biodiversity) Standard. VCS is wereldwijd de meest gebruikte standaard voor CO2-compensatieprojecten. De CCB Standard waarborgt dat projecten ook lokale gemeenschappen ondersteunen en de biodiversiteit behouden of verbeteren.

Cordillera Azul
Cordillera Azul in Peru is een van de toonaangevende CO2-compensatieprojecten. Dit project is ontwikkeld door Wildlife Works en beschermt 1,5 miljoen hectare bosgebied waarin 440 lokale gemeenschappen wonen. In het project worden daarnaast 28 bedreigde diersoorten beschermd en 45 lokale waterwerken onderhouden.