“Nederland behoort tot de wereldtop”

“Nederland staat toch wel echt aan de top binnen de wereldwijde maritieme sector. Dus ik dacht, waarom switch ik niet naar iets waar Nederland echt goed in is”, vertelt Tijmen Bregt, student aan de Master Maritieme Techniek aan de TU Delft. “De bedrijven uit de sector zijn stuk voor stuk bezig met projecten en producten van topkwaliteit.”

Onder de bezoekers van het Navingo Career Event en deelnemers aan Invite & Meet op 23 mei is een maatpak verloot. Tijmen kwam als winnaar uit de bus. Wij ontmoeten hem bij Misura Sartoria in Rotterdam, waar hij zijn eigen maatpak mag samenstellen. Een goed moment om met deze winnaar in gesprek te gaan over zijn studie en ambities voor de toekomst.

Tijmen maakt een keuze voor zijn maatpak bij Misura Sartoria.

Switch naar de maritieme sector

“Een aantal jaar geleden ben ik begonnen aan de Bachelor Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft”, begint Tijmen te vertellen. “Natuurlijk is de lucht- en ruimtevaartsector interessant en groot in Nederland, maar dat is niet te vergelijken de maritieme sector.” Na het afronden van zijn Bachelor sloot Tijmen zich aan bij het TU Solar Boat Team. “Binnen dit jaar ben ik echt in aanraking gekomen met de maritieme wereld en de bedrijven die hierin actief zijn. Het viel mij op dat Nederland tot de wereldtop behoort. Dus besloot ik te switchen naar iets waar Nederland echt goed in is en koos ik voor de Master Maritieme Techniek aan de TU Delft.”

Unieke projecten

En dat was de juiste keuze voor Tijmen. “Elk project in de maritieme sector is weer anders en dat maakt het uniek. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de superjachtbouwsector wordt vanuit de klant bepaald hoe een nieuw jacht eruit moet komen te zien. Dat maakt elk project anders en dus interessant. Daarnaast ligt er nog ontzettend veel ruimte om door te ontwikkelen en te innoveren.” Op dit moment doet Tijmen een afstudeeronderzoek bij Royal van Lent Shipyard. “Begin dit jaar heeft Royal Van Lent Shipyard een nieuw dok geopend in Amsterdam waar superjachten tot 160 meter gebouwd kunnen worden”, vertelt Tijmen enthousiast. “Ik doe onderzoek naar de invloed van deze schaalvergroting op de uiteindelijke productietijd tot het opleveren van een superjacht.”

De sfeer binnen het bedrijf en team

Tot slot vragen wij Tijmen waar hij zich zichzelf ziet over vijf jaar?  “Het liefst wil ik aan een team leidinggeven en gezamenlijk aan mooie projecten werken.” Bij wat voor soort bedrijf maakt hem eigenlijk niet heel veel uit. “Bedrijven die actief zijn in deze sector produceren of werken mee aan producten en projecten van topklasse. Het is sowieso mooi om daar aan mee te werken. Ik kijk daarom vooral ook naar hoe het binnen een bedrijf toe gaat. Het team waarmee je werkt en de sfeer binnen een bedrijf bijvoorbeeld.” Een bezoek aan het Navingo Career Event heeft daar zeker bij geholpen. “Ik heb zeker veel uit mijn bezoek gehaald. Ik was al vroeg aanwezig om deel te nemen aan de Case Study van Royal IHC. Daarnaast heb ik een aantal interessante gesprekken gehad via onder andere Invite & Meet. Het was fijn dat bedrijven echt de tijd voor je nemen. En van een locatie als de Onderzeebootloods raak je ook geïnspireerd.”