Nederlanders en Belgen aan boord van de Titanic centraal

TitanicOpWerf

Aan boord van de Titanic waren 27 Belgen en drie Nederlanders. De Vlaamse auteur en journalist Dirk Musschoot geeft vrijdagavond 28 maart 2014 om 19:00 uur een EXPO College over de levens van de dertig passagiers en tracht te beantwoorden waarom zij aan boord gingen van het ‘onzinkbare schip’. De lezing vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition, nog tot en met 11 mei te zien in Amsterdam EXPO.

‘De Titanic maakte veel reclame gericht op immigranten in België,’ zegt Musschoot. ‘Er werd de armen verteld dat de Titanic goedkoper was om mee naar Amerika te reizen dan de Red Star Line. Voor arme Belgen die een nieuw leven wilden beginnen, was de keuze snel gemaakt. In Nederland werd geen reclame gemaakt. Er bevonden zich dan ook geen Nederlandse immigranten op de Titanic, wel een ondernemer en twee bemanningsleden. De ondernemer was George Reuchlin, één van de directeuren van de Holland Amerika Lijn. Toen in Nederland bekend werd dat Reuchlin de ramp niet overleefde, was het land in rep en roer. Er werd veel over hem geschreven, hierdoor is er ook meer informatie over hem te vinden dan over de andere passagiers. Zelfs de koningin stuurde zijn familie een telegram met haar condoleances.’

Nabestaanden van de drie Nederlandse opvarenden hebben diverse objecten, waaronder het telegram van Koningin-moeder Emma, in bruikleen gegeven aan Titanic: The Artifact Exhibition.

Meer informatie en tickets: Amsterdam EXPO

 

Related news

List of related news articles