Nederlands Loodswezen B.V. koopt milieuvriendelijke jettenders

Het Nederlands Loodswezen heeft met Kvichak Marine Industries uit Seattle op 7 oktober een contract afgesloten voor de bouw van drie door waterjets aangedreven tenders. De ontwikkeling van deze tenders is een innovatief vervolg op de jettenders die het Loodswezen nu ook in heel Nederland al gebruikt. Deze schepen worden ingezet voor het vervoer van de loodsen van en naar de zeeschepen die havens in of uit geloodst worden.

De tenders, die vanaf eind 2009 van de helling zullen rollen, worden gekenmerkt door hun milieuvriendelijke eigenschappen. De schepen gebruiken zogenaamde zwavelarme brandstof en de uitstoot van schadelijke stoffen als roet, stikstoffen, koolmonoxide en koolwaterstoffen wordt door het met nageschakelde technieken uitgeruste uitlaatsysteem tot een minimum beperkt. De uitstoot van roet wordt zelfs met maar liefst 97 procent gereduceerd. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een antifouling op basis van siliconen, hetgeen ten opzichte de huidige antifouling systemen minder belastend is voor het milieu en tot een lager brandstofverbruik leidt.

Kvichak Marine Industries behoort tot de grootste aluminium scheepswerven in de Verenigde Staten. De werf is gespecialiseerd in de bouw van een breed scala aan aluminium vaartuigen van roeiboot tot schepen van wel honderd meter lengte. De werf levert schepen voor onder andere de visserij, de baggerindustrie, US Coast Guard en diverse loodsenorganisaties.

De nageschakelde techniek is een primeur voor deze loodsvaartuigen. Deze methode wordt wel al toegepast in bijvoorbeeld binnenvaartschepen, vrachtwagens en treinen. De Nederlandse firma Soottech levert de installaties, die op de werf in Seattle worden ingebouwd.

De onderhandelingen tussen het Loodswezen en de Amerikaanse werf hebben ruim een jaar geduurd. De specifieke milieutechnische wensen vergden een gedegen voorbereiding en invulling van het contract. Experts van het loodswezen begeleiden ter plaatse het bouwproces.

Enkele technische details
De tenders worden volledig (romp en opbouw) gebouwd uit aluminium.
De lengte over alles (inclusief fendering en jet guard) is 22,9 meter.
De lengte naar de mal is 21,5 meter.
De lengte op de waterlijn is 18,8 meter.
De breedte over alles (inclusief fendering) is 6,8 meter.
De breedte naar de mal is 5,8 meter.
Diepgang zal ongeveer 1,1 meter bedragen.
Gewicht ledig schip zal ongeveer 49.382 kg bedragen.
Brandstof capaciteit 4200 liter.
Urea (vanwege nageschakelde techniek) capaciteit is 250 liter.
Drinkwater capaciteit 150 liter.
Zoet water voor ruitenwissers 150 liter.
Black water 150 liter.
Snelheid bij beaufort 2 en Seastate 2 , 28 knopen.
Bemanning 3.
Loodsen/Passagiers 12.

Het schip wordt naar de eisen van de Nederlandse Scheepvaart Inspectie (NSI) gebouwd onder klasse notatie van het American Bureau of Shipping (ABS) .

Fendering zal zijn hetzelfde als de huidige tenders, het zogenaamde “Popsafe-system”.

Voortstuwing door Caterpillar C32 ACERT, 970 bkW, 2100 max rpm.

Brandstof is laagzwavelige gasolie < 10ppm (EN590).

Waterjets, van het type Hamilton 651.

Het uitlaatsysteem wordt uitgerust met zogenaamde nageschakelde technieken (Nauticlean door Hug Engineering en Soottech). Hiermee worden de vaartuigen in combinatie met soort gelijke vaartuigen de schoonste in hun soort.

Bron: Nederlands Loodswezen B.V., 23-10-2008;