Nederlands zeilkoniginnen stoppen

Nederlands’ zeilkoninginnen hebben aangegeven niet meer als duo door te gaan. In de kaaswinkel van hun hoofdsponsor Beemsterlite staan Marcelien de Koning (30) en Lobke Berkhout (28) voor het laatst als duo de pers te woord. “Het is een afsluiting van een heel bijzondere periode maar we zijn opzoek naar een nieuwe uitdaging.”

“Betere zeilsters worden” is altijd de doelstelling geweest van Nederlands beste zeilduo. “Na zeven jaar samen varen, wordt de groei steeds minder. We hebben ons volledig gewijd aan het winnen van medailles. We hebben veel activiteiten ‘on hold’ gezet om prestaties neer te zetten. De uitdaging is voor ons als topsporter van levensbelang. Daarom hebben we ervoor gekozen om samen te stoppen. We hebben zoveel meegemaakt en hebben extreem genoten van alles. We zijn nu klaar voor een volgende stap.” Dat is de boodschap die dames met een glimlach de wereld in sturen.

“Een waanzinnig rollarcoaster ride die niet te overtreffen valt”, noemt stuurvrouw De Koning de ervaring van de afgelopen Olympische campagne. “We zetten hoog in met de campagne en gezien alle bereikte doelstellingen de afgelopen vier jaar mogen we trots zijn op ons team”, vult Berkhout haar aan.

Het team achter de zeilsters dat zo belangrijk is geweest voor het succes, werd uitvoerig aangehaald. Samen met de coach Jacco Koops hebben zij een poule van experts gevonden die hen steunde op allerlei gebieden. Te denken valt aan het ontwerp van de boot, mentale steun, gezondheid van het sportlijf, zeilontwerp, sponsoractiviteiten, en nog meer. Met name Jacco Koops (coach), Daniel Smith (trainer), Alexandra Verbeek (oud-Olympisch 470 zeilster en persvoorlichtster) en Fiona Brouwer (persoonlijkheidsontwikkeling coach) werden extra bedankt.

De toekomst van de het 470 team is nog onduidelijk. Berkhout geeft aan duidelijk nog een doel binnen het zeilen te hebben. De Koning heeft geen concrete visie. Ze gaat eerst lang op reis naar Zuid-Amerika en werkt aan een toekomst in de televisie wereld. ‘Het is moeilijk om ineens zonder duidelijk doel te leven. Er is genoeg moois in het leven maar het is eerst een kwestie van kiezen.’

Foto: Richard Langdon, Ocean Images

Bron: Xpedition Beemsterlite, 25-11-2008;