Nederlandse economie groeit: omzetcijfers in gehele transportsector nemen toe

  • binnenland

Over de gehele transportsector is er in het tweede kwartaal van 2014 een groei te zien van 2 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS. De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal, vooral door aantrekkende export. Zowel de uitvoer van het Nederlands product als de wederuitvoer nam toe. Valutaspecialist Ebury merkte dat door de exportgroei ook het aantal transacties in buitenlandse valuta’s toenam.

De exportgroei is goed nieuws voor de transportsector. Uit andere cijfers van het CBS bleek dat het de vraag naar transport over land, water en door de lucht stabiel blijft of is toegenomen. Bij bijna alle onderliggende bedrijfstakken in de transportsector steeg de omzet. De grootste omzetstijging maakten de post- en koeriersbedrijven. Hier steeg de omzet met 5 procent. Het vervoer over land steeg met 3 procent. Vervoer over water steeg met 1 procent terwijl in de luchtvaart nauwelijks groei werd gerealiseerd. Het aantal faillisementen in de sector heeft zich gestabiliseerd.

“De groei in de export en in de transportsector heb ik zeker gemerkt tijdens mijn gesprekken met cliënten en prospects uit de logistiek. Dit is een goed teken dat onze economie weer begint te draaien. De grotere Nederlandse transportbedrijven hebben allemaal een vestiging in het Oostblok (meestal Polen) van waaruit het transport wordt geregeld. Door de grote concurrentie in de transportsector, is het beheersen van kosten een van de belangrijkste aspecten van de bedrijfsvoering geworden en de locatie is hierin een strategische keuze. Met kosten en inkomsten in verschillende landen en valuta’s, brengt dit ook een valutarisico met zich mee. Het afdekken daarvan is belangrijk om de soms krappe marges te beschermen,” aldus Rob Adrichem van Ebury Nederland.

De verwachtingen van de dienstverleners in transport zijn behoorlijk optimistisch over het derde kwartaal van 2014. De koeriersbranche maakte met 8 procent de grootste groeistuip door.

Over het CBS en het rapport

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten