Nederlandse en Duitse maritieme sector presenteren LNG projecten aan Koningspaar

Op vrijdagochtend 20 maart vond in de Fischauktionhalle in Hamburg de conferentie ‘LNG, full speed ahead’ plaats. De opening werd verricht in bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en minister Lilianne Ploumen (Ministerie van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Zij bezochten de conferentie als onderdeel van een werkbezoek aan de Duitse deelstaten Sleeswijk-Holstein en Hamburg.

Het werkbezoek van de koning, koningin en minister heeft als doel het verdiepen van de handels- en investeringsrelaties en het bevorderen van de samenwerking in onder andere de maritieme sector. Op vrijdagochtend 20 maart werd dieper ingegaan op de toepassing en mogelijkheden van liquefied natural gas (LNG). De inzet van LNG als milieuvriendelijke brandstof voor schepen kan bijdragen aan de vermindering van emissies in de scheepvaart en de verbetering van de luchtkwaliteit van havensteden. Ook biedt het kansen voor de duurzame exploitatie en het onderhoud van toekomstige windparken op zee.

Innovation Area
De wijze waarop Nederlandse en Duitse partijen samenwerken aan de toepassing van LNG werd tijdens de conferentie aansprekend geïllustreerd in de zogeheten Innovation Area. Na de opening van de conferentie werd deze Innovation Area bezocht door de koning, koningin, minister en andere hoogwaardigheidsbekleders. Bij verschillende thematafels toonden Nederlandse en Duitse bedrijven alle verschillende facetten van de transitie naar scheepsvoortstuwing op LNG. Zoals de benodigde kennis, eerste gerealiseerde projecten, beleid- en regelgeving en toekomstige ontwikkelingen.

De heer Hans Voorneveld, vicevoorzitter Netherlands Maritime Technology, leidde koning Willem Alexander en senator Frank Horch (Senator van Economie, Transport en Innovatie van Hamburg) langs twee thematafels waar de scheepsbouw en toeleveranciers vertegenwoordigd waren. Conoship, Groot Ship Design, Damen Shipyards en Nordic Hamburg Shipping informeerden hen over de opschaling van nieuwbouw- en retrofit-projecten in zowel Nederland als Duitsland. Daarna werden ze door Wärtsilä, Caterpillar, Cofely West Industrie en MTU geïnformeerd over de nieuwste innovaties voor LNG aandrijfsystemen.

Koningin Máxima en minister Ploumen werden aan de andere tafels voorgelicht over lopende projecten, door onder andere Anthony Veder en Rederij Doeksen, de regelgeving en de kennisontwikkeling op het gebied van LNG. De Noordelijke onderwijsinstellingen NHL en de Rijksuniversiteit Groningen onderstreepten het belang van samenwerking over de grenzen op het gebied van kennisontwikkeling. Het Duitse Center of Maritime Technologies (CMT) benoemde de leidende positie van Nederlandse en Duitse partijen in Europese maritieme research & development projecten.

LNG Power Barge
Na de kennismaking in de Innovation Area bezocht het koninklijk paar een LNG Power Barge, gelegen achter de Fischauktionhalle. Medio 2015 wordt dit eerste schip, de Hummel, voor de mobiele energievoorziening van cruiseschepen in Hamburg geëxploiteerd. Duitse en Nederlandse partners werken hierbij nauw samen.

Leden Netherlands Maritime Technology ruim vertegenwoordigd
Naast een ruime vertegenwoordiging van leden op de Innovation Area waren er meer leden aanwezig tijdens de conferentie, zoals Port of Rotterdam, Damen Shipyards Hardinxveld, Marine Service Noord, Pon Power BV, Wolfard & Wessels Werktuigbouw BV en VeKA Group BV.

Organisatie
De conferentie ‘LNG – Full speed ahead’ werd georganiseerd door het Netherlands Business Support Office in Hamburg en de Behörde für Wirtschaft, Verkehr und Innovation van Hamburg. Hierbij werd men ondersteund door Netherlands Maritime Technology, het Nederlandse LNG Platform, het Duitse Maritime LNG Plattform en Maritimes Cluster Norddeutschland.

Meer… NMT