Nederlandse experts maken kustbeschermingsplan Filippijnen

  • binnenland

Nederlandse waterexperts gaan de Filippijnen helpen met een kustbeschermingsplan voor Tacloban en omgeving. Dit moet het land beter beschermen tegen toekomstige tyfonen. De Filippijnen werden in 2013 zwaar getroffen door de vernietigende tyfoon Haiyan met duizenden doden tot gevolg en enorme materiële schade.

Dat maken de ministers Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) vandaag bekend. Schultz: “De gevolgen van de tyfoon Haiyan waren desastreus. Ik hoop dat er met het kustbeschermingsplan van het Dutch Risk Reduction Team een structurele oplossing komt om de inwoners beter te beschermen, weerbaarder te maken en een volgende ramp te voorkomen.” Minister Ploumen: “Bij elke orkaan op de Filippijnen vallen slachtoffers en moeten overlevenden steeds opnieuw beginnen. Dat is niet nodig. Nederlandse bedrijven, kennisinstituten en overheden weten hoe je landen kunt beschermen tegen toekomstige overstromingen. Die unieke kennis en kunde gaan ze nu ook inzetten op de Filippijnen.”

DDR-Teams
Het team van Nederlandse experts is onderdeel van het Dutch Risk Reduction Team (DRR-Team). Dit is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu om Nederlandse experts van bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en overheden in te zetten om waterrampen te voorkomen of te bestrijden. Op verzoek van buitenlandse overheden kan het DRR-Team snel worden ingezet bij het voorkomen of beperken van droogte, overstromingen en watervervuiling. Het DRR-Team richt zich op wederopbouw en preventie, niet op noodhulp.

Consortium
Het consortium dat de opdracht voor het DRR-Team gaat uitvoeren voor de Filippijnen bestaat uit experts van Royal HaskoningDHV, Arcadis, Rode Kruis, Deltares, Van Oord, Rebel en Wetlands International. Zij werken samen met lokale, regionale en nationale organisaties aan een duurzame lange termijn visie voor de kust bij Tacloban. Het project kost 600.000 euro en wordt gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het moet medio 2016 gereed zijn.

Tacloban
In de Filippijnen komen veel tyfonen voor. Op 8 november 2013 kwam de grootste tyfoon ooit gemeten, Haiyan, aan land in Guiuan in het oosten van de provincie Samar. Het veroorzaakte een grote hoeveelheid overstromingen en aardverschuivingen in de hele regio, vooral op de eilanden Leyte, Samar, Cebu, Bohol en Panay. Er vielen meer dan 6000 doden. 14 miljoen mensen werden getroffen door de ramp van wie 4 miljoen dakloos raakten. De stad Tacloban werd het zwaarst getroffen: de stad en de kustlijn werden grotendeels vernietigd.

Noodhulp
De inzet van het DRR-Team in Tacloban sluit aan bij de noodhulp die Nederland in 2013 heeft gegeven na de ramp. De Nederlandse regering stelde toen 6,5 miljoen euro beschikbaar voor noodhulp. Daarnaast heeft de Nederlandse regering twee vliegtuigen van het ministerie van Defensie ingezet voor de transport van hulpgoederen. In 2014 is een ‘scoping missie’ van het DRR-Team uitgevoerd op verzoek van de Filippijnse overheid, Philippines Reclamation Authorities (PRA).

Preventie
Steeds meer mensen over de hele wereld wonen in gebieden die kwetsbaar zijn voor overstromingen. Extreme waterrampen komen steeds vaker voor. Om rampen te voorkomen is het van belang in te zetten op preventie. Nederland krijgt jaarlijks meerdere verzoeken van buitenlandse overheden voor ondersteuning bij het bestrijden van watergerelateerde risico’s. Aanleiding zijn (dreigende) rampen, zoals overstromingen, droogte of watervervuiling. Daarom hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu, samen met de Nederlandse watersector, het DRR-Team opgericht. Het DRR-Team wordt uitgevoerd en gecoördineerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), in samenwerking met het Netherlands Water Partnership (NWP). Inmiddels zijn er over de hele wereld DRR-Teams uitgezonden voor het bestrijden en voorkomen van waterrampen.

Related news

List of related news articles