Nederlandse First 31.7 klasse viert vijfjarig jubileum met opstapdag

In 2009 bestaat de actieve First 31.7 klasse vijf jaar. Ter gelegenheid van dit eerste jubileum opent de jonge klasseorganisatie op zondag 5 april 2009 in Wemeldinge haar deuren. SailTime Holland, dat ‘fractional sailing’ aanbiedt, participeert in de Opstapdag. Zo kunnen de bezoekers tevens kennismaken met het concept waarbij de eigenaar zijn jacht en de bijbehorende kosten deelt met maximaal zeven members. De veelzijdige en sportieve Bénéteau First 31.7 behoort tot de vloot van SailTime.

De gratis Opstapdag begint rond het middaguur met een theoretische introductie, gevolgd door een ‘rondleiding’ aan boord van de First 31.7. Daarbij krijgen de geïnteresseerden uitleg over de boot en de techniek. Tot slot is het mogelijk om aan te monsteren en de vaareigenschappen zelf te ervaren.

De First 31.7 is een zeiljacht met ruime mogelijkheden. Enerzijds is het uitermate geschikt om competitief mee te racen in een groot veld van identieke boten. De fanatieke zeiler heeft veel trimmogelijkheden tot zijn beschikking, waarmee een bootsnelheid van 18 knopen haalbaar is. Er is een mooie wedstrijdkalender en zelfs in de winter verschijnen er tijdens de Grevelingencup circa twintig teams aan de start. Anderzijds biedt de 31.7 alle comfort om met zes mensen te toeren. Ook gezinnen komen dus aan hun trekken.

Over de First 31.7 Klasse
De Nederlandse 31.7 klasse telt zestig leden, waarvan vijftig actief aan wedstrijdzeilen doen. De kalender van 2009 beslaat dan ook zestien weekends. Het team dat over het gehele seizoen genomen het beste presteert, ontvangt de Demag Jaarprijs. Dit keer is dat een nieuwe UK Matrix spinnaker. De reeks ging op 12 oktober met de Wintercup Grevelingen van start en zal met de Antwerp Race in oktober 2009 eindigen. Op dit moment voert de Shark van schipper van den Haute het klassement aan. Hoewel het wedstrijdniveau in de top van de klasse hoog ligt, kunnen de nieuwkomers eveneens op een levendige competitie rekenen. Het deelnemersveld is een gezonde mix van gevestigde namen en zeilers die het leuk vinden om af en toe eens een evenement mee te doen. In totaal varen er ongeveer 150 First 31.7’s in België en Nederland rond.

Over SailTime Holland
SailTime Holland is een zelfstandig onderdeel van de internationale SailTime® Ltd. Het concept kwam in 2001 in Amerika tot stand. Daar zijn inmiddels meer dan veertig vestigingen operationeel. De SailTime Holland beschikt over Bénéteau zeiljachten van 31 tot 40 voet, die in verschillende havens langs het IJsselmeer en in de provincies Zuid-Holland en Zeeland liggen. Abonnementen hebben een looptijd van een jaar en het is mogelijk om gedurende die periode te kiezen voor een ander jacht of locatie. Members kunnen hun boot met behulp van een online reserveringssysteem tot twaalf maanden vooruit reserveren. Dankzij de elektronische checklijst, de zogenaamde E-ttendant™, ligt de Bénéteau altijd zeilklaar en kunnen de leden maximaal zorgeloos genieten.

Het Opstapprogramma van 5 april:
11.00 uur – ontvangst
12.00 uur – Film, presentatie en vragen
13.00 uur – Bezichtiging, uitleg en techniek boten
14.00 -16.00 uur – wedstrijden of matchracen (baan nader te bepalen)
17.00 uur – borrel en afsluiting
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via https://www.first317.nl/, waarop tevens meer informatie over de klasse en de boot te vinden is.

Bron: SailTime Holland, 20-02-2009;