Nederlandse havens verschepen giftige brandstof naar Afrika

De Zwitserse NGO Public Eye publiceerde op 15 september in hun rapport Dirty Diesel dat er op grote schaal giftige brandstof wordt geëxporteerd naar Afrika. Bedrijven in het havengebied van Nederland en België produceren een groot deel daarvan. Vitol en Trafigura spelen een belangrijke rol in het verschepen van de vervuilde diesel. Hun raffinaderijen en opslagtanks staan in het ARA-gebied (Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen). De brandstof gaat onder meer naar Nigeria, Mali, Liberia, Senegal en Ghana.

De olie komt vaak uit Afrika. De olie van goede kwaliteit wordt gemengd met goedkope giftige mengsels waar een mindere kwaliteit benzine en diesel uitkomt. De milieunormen in Afrika liggen veel lager dan in Europa. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de schadelijke brandstoffen ernstige luchtvervuiling veroorzaken, dit brengt grote gezondheidsrisico’s met zich mee voor de lokale bevolking. Om deze redenen zijn deze brandstoffen dan ook verboden in Europa.

De ChristenUnie-SGP heeft aangegeven er zeer grote moeite mee te hebben dat deze giftige stoffen door enkele bedrijven alsnog elders in de wereld op de markt worden gebracht.

ChristenUnie stelt Kamervragen 
Ook de ChristenUnie in de Tweede Kamer heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het Dirty Diesel rapport.

 

Related news

List of related news articles