Nederlandse zeilboten officieel Olympisch

Een keer in de vier jaren komen de beste zeilers ter wereld te samen voor het sportieve hoogtepunt in de zeilsport, de Olympische Spelen. Zo ook de Nederlandse Olympische zeilploeg met hun boten. De zeilers waren al gekwalificeerd maar de boten nog niet. Het grootste deel van de Oranje vloot werd gisteren gemeten, gewogen en goedgekeurd. Alleen de Tornado (Booth/Nieuwenhuis) moet nog onder handen genomen worden door de officials.

Marcelien de Koning en Lobke Berkhout zijn een paar dagen er
tussenuit. Nog even bijtanken en niet aan zeilen en boten denken vlak voor de start van de Olympische Spelen. Maar de dames hun speciale 470 werd ondertussen goedgekeurd. Coach Jacco Koops was betrokken bij de meeting. De door Nautivela gebouwde boot, met materialen en kennis van DSM is vanaf 4 augustus 2008 ook officieel Olympisch te noemen.

Sven en Kalle Costers kozen voor een 470 van een andere bouwer. Er zijn in de wereld een aantal botenbouwers die een licentie hebben om boten voor de Olympische Spelen te bouwen. Zo ook MacKay uit Nieuw Zeeland. De broers twijfelden lang maar kozen voor de vertrouwde MacKay.

Sven Coster zei: We hebben met de Nautivela/DSM boot gevaren in Spanje op de Sofia Cup in april van dit jaar en we zeilden ijzersterk en werden derde. Daarna hebben de MacKay gebruikt en scoorden we betere resultaten. Dat gaf voor ons de doorslag om met de MacKay verder te gaan. Een boot waar we al langer in varen.

De stemming in de Nederlandse ploeg is uiterst ontspannen. De
voorbereidingen verlopen goed en men lijkt klaar voor de strijd om de Olympische titel. Op Booth en Nieuwenhuis na zijn alle keuzes gemaakt voor het materiaal zoals de boot en de zeilen. De laatste paar dagen, in de aanloop naar dit grootste sportevenement ter wereld, wordt er vooral gerust en nog wat puntjes op de i gezet.

Op deze 5de augustus is het perfect zeilweer in Qingdao. Windkracht 3 a 4 uit het oost tot noordoost. De meeste Nederlandse teams laten ook deze kans niet voorbij gaan om nog even op de Gele Zee aan de
specifieke omstandigheden te ervaren.

De Nederlandse zeilploeg verblijft vanaf 20 juli in Qingdao. Een havenstad aan de Gele Zee met iets meer dan 8 miljoen inwoners, 600 kilometer ten zuidoosten van Beijing. De Oranjeploeg in Qingdao bestaat uit 12 zeilers en 11 begeleiders en Nederland is
vertegenwoordigd in zeven van de elf verschillende Olympische
zeildisciplines, te weten:

470 Dames Marcelien de Koning en Lobke Berkhout
470 Heren Sven en Kalle Coster
Yngling Mandy Mulder, Annemieke Bes, Merel Witteveen
Tornado Mitch Booth en Pim Nieuwenhuis
Finn Pieter-Jan Postma
RS:X windsurfer – Casper Bouman
Laser mannen Rutger van Schaardenburg

Geaccrediteerde coaches:
Jaap Zielhuis Bondscoach
Jacco Koop 470 dames
Dick Coster 470 heren
Maurice Paardenkooper Yngling
Jay Glaser Tornado
Cees Scheurwater Finn

De wedstrijden starten, als de omstandigheden dat toelaten, op de 9de augustus met wedstrijden in de Finn en Yngling klasse. Op de 11de komt windsurfer Casper Bouman voor het eerst in actie, op de 12de augustus gevolgd door Laser zeiler Rutger van Schaardenburg.

Op de 13de starten dan de dames (Koning/Berkhout) en de heren (Coster) 470 klasse en op de 15de augustus komen als laatste de Tornadozeilers Booth en Nieuwenhuis in actie. Laatste medal race staat gepland op 21 augustus 2008.

Bron: Nieuwsbank, 06-08-2008;