Nieuw baggercontract voor Van Oord in Indonesië

  • binnenland

Van Oord heeft de opdracht verworven voor het bagger- en onderhoudscontract voor het westelijk toegangskanaal naar de haven van Soerabaja in Indonesië. De opdrachtgever is het Indonesische havenbedrijf PT Pelabuhan Indonesia III (Persero). Het contract heeft een waarde van ruim EUR 50 miljoen. De uitvoering van het baggercontract start in mei 2014 en duurt 10 maanden gevolgd door een onderhoudsperiode van twee jaar.  

Soerabaja 
Het project omvat het verbreden tot 150 meter en verdiepen tot -13 meter van het bestaande kanaal. In totaal wordt ruim 10 miljoen kubieke meter slib verwijderd en op zee gelost. Daarnaast dienen één of twee scheepswrakken verwijderd te worden. Jaarlijks onderhoud voor een periode van twee jaar maakt deel uit van het contract. Voor de uitvoering van het werk zet Van Oord een grote en middelgrote sleephopperzuiger in.

Economische ontwikkeling
Soerabaja is de hoofdstad van Oost-Java en de op één na grootste stad van Indonesië. De stad ligt aan de monding van de rivier de Kalimas aan de noordkust van het eiland en is een belangrijke havenstad. De verbreding en verdieping van het toegangskanaal zullen een bijdrage leveren aan de verdere economische ontwikkeling van de haven. Dit contract is de tweede opdracht voor Van Oord in Soerabaja. Vorig jaar november werd in aanwezigheid van premier Mark Rutte het contract getekend voor de aanleg van een industriepark.

Missie Indonesië
Het contract is getekend tijdens de missie van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu. Deze delegatie bezoekt van 30 maart t/m 4 april Jakarta en Soerabaja. Het bezoek is een vervolg op de missie naar Jakarta onder leiding van premier Mark Rutte in november 2013 en heeft tot doel de bestaande samenwerking tussen beide landen op het gebied van watermanagement en havenontwikkeling te intensiveren.

Geschiedenis
Van Oord is sinds 1911 actief in de haven van Soerabaja. Het toenmalige project betrof het toegankelijk maken van de haven voor schepen met grotere diepgang en de aanleg van kademuren.

Meer projecten in Indonesië
In Indonesië voert Van Oord momenteel een aantal projecten uit. In Jakarta, Tanjung Priok, is in 2013 gestart met de aanleg van een grote containerhaven, die de economische groei van Indonesië zal faciliteren. Van Oord is eveneens betrokken bij de aanleg van een poldereiland, bestemd voor de uitbreiding van de stad Jakarta in het kader van het Kapuk Naga Indah ontwikkelingsplan. In Soerabaja voert Van Oord momenteel ook
werkzaamheden uit voor de aanleg van een industriepark, Java Integrated Industrial Port Estate en de uitbreiding van de haven voor Manyar Port Terminal. Op het eiland Sumatra onderhoudt Van Oord het toegangskanaal naar de haven Bengkulu

 

 

 

 

 

Related news

List of related news articles