Nieuw in Rotterdam: Yukonhaven

  • binnenland

Aan de noordzijde van het Yangtzekanaal (havennummer 9845) komt de nieuwe Yukonhaven. De insteekhaven komt te liggen tussen containerterminal van Euromax en de Gate terminal van Vopak en Gasunie. De Aannemerscombinatie Hakkers Van Oord voert het werk uit in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. De Yukonhaven krijgt een lengte van 255 meter, een breedte van circa 150 meter en een diepgang vooralsnog van 7,50 meter.

Volgend jaar opent Gate terminal aan deze nieuwe insteekhaven haar nieuwe LNG Breakbulk terminal. Daardoor kunnen kleine hoeveelheden vloeibaar aardgas worden verladen naar bunkerschepen en kleine LNG-tankers. Dit maakt het mogelijk om LNG verder te distribueren als schoner brandstofalternatief voor zeeschepen, veerboten, vrachtwagens en ook om het toe te passen in de industrie. De ingebruikname en start van de eerste dienstverlening is gepland eind eerste helft 2016.

LNG
De komst van de LNG Break Bulk terminal sluit goed aan bij het beleid van het Havenbedrijf. Dat is erop gericht om de transitie van stookolie naar LNG als brandstof voor scheepvaart te stimuleren en de markt voor LNG tot volle ontwikkeling te brengen in Rotterdam. De Europese Unie ondersteunt ook de bouw van de LNG Break Bulk terminal.

Yukon rivier 
De naam Yukonhaven past bij de namen van andere havens op de Maasvlakte als Amazonehaven, Mississippihaven en Nijlhaven. De Yukon is een rivier van 3187 kilometer in het noordwesten van Canada en Alaska en voorheen het belangrijkste achterlandverbinding voor goudzoekers.

Meer… Port of Rotterdam 

Gerelateerd nieuws

Lijst van gerelateerde nieuwsberichten