Nieuw Multipurpose-schip van Jan De Nul te water gelaten

In China op de AVIC scheepswerf in Weihai is het multipurpose-schip Adhémar de Saint-Venant van Jan De Nul Group te water gelaten. Het zusterschip, Daniel Bernoulli, wordt in maart 2017 te water gelaten.

De schepen zijn dusdanig uitgerust dat ze verschillende soorten opdrachten kunnen uitvoeren: het plaatsen van een rots op de zeebodem met behulp van een hellende, flexibele valpijp of het baggeren van onderzeese sleuven, een installatie van kabels en umbilicals en installatiewerken met een deiningsgecompenseerde kraan bijvoorbeeld.

De schepen zijn uitgerust met dynamische positionering (DP2) en zij hebben een volledig diesel-elektrische aandrijving. Er is accommodatie voor 60 personen en een SPS -code. De Adhémar de Saint-Venant heeft een klassenotatie ‘STRENGTHBOTTOM’ het is mogelijk om het schip gecontroleerd te laten stranden, wat nodig is bij kabelinstallatiewerken in zeer ondiep water.

Gedurende de laatste 8 jaar heeft Jan De Nul Group zijn vloot aanzienlijk uitgebreid. Dankzij de bouw van multipurpose-schepen kan Jan De Nul beter inspelen op de vraag van klanten om een project door één aannemer of één schip te laten uitvoeren en kan het de mobilisatiekosten voor zijn klanten beperken.

Technische Specificaties:

Draagvermogen 6.200 ton
Totale lengte 96 m
Breedte 22 m
Dynamische positionering DP2
Voortstuwingsvermogen 2 X 1,250 kW
Boegschroefvermogen 2 X 1,250 kW
Totaal geïnstalleerd dieselvermogen 6.800 kW
Snelheid 11,5 kn
Accommodatie 60
Rotsinstallatiemateriaal
Draagvermogen rotsen 5.100 ton
Maximum diepte valpijp 600 m
Diameter van de valpijp 1.800 mm
Kabelinstallatiemateriaal
Capaciteit kabeldraaitafel 4.000 ton
Diameter mand 16,8 m